Socialistii au modificat o lege pentru a putea sarbatori autostrazile pe bucatele…

In Judetul Mures doua loturi de autostrazi sunt aproape gata, dar se termina in camp pentru ca nodul rutier este pe lotul vecin. Pentru a fi dat in circulatie trebuie terminat Nodul Iernut de pe lotul constructorului Astaldi, cu aceasta modificare legislativa se poate receptiona doar lucrarea care include Nodul Iernut si nu trebuie asteptat tot lotul celor de la Astaldi, care necesita doi ani de executie.

Exista sanse reale, daca si CNAIR doreste, ca in 2018 T4 sau cel tarziu 2019 T1 sa circulam intre Nodul Iernut si Nodul Aeroport Transilvania pe 10km de A3.

Harta proiectelor de infrastructura, aici: http://proinfrastructura.ro/proiecteinfrastructura.html#map=11/46.457/24.276/0


Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență care modifică și completează acte normative din domeniul construcțiilor ce reglementează recepțiile lucrărilor. Se vor putea da în circulație sectoare, loturi, secțiuni sau obiecte de lucrări incluse în autorizația de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuție diferite, dacă acestea pot fi utilizate separat, conform destinației lor.

Actul normativ urmărește „eliminarea blocajelor în implementarea proiectelor şi accelerarea punerii în funcţiune a obiectivelor de investiţii, inclusiv pe loturi/secţiuni/sectoare/părți/obiecte din cuprinsul autorizaţiei de construire, înainte de finalizarea tuturor lucrărilor din contract, reducerea riscurilor financiare asociate implementării proiectelor de investiţii în infrastructura naţională de transport, accelerarea conectării reţelei naţionale de transport rutier şi feroviar la reţeaua trans-europeană de transport”.

Potrivit prevederilor de până acum, lucrările de construcții autorizate se considerau finalizate dacă erau realizate toate elementele prevăzute în autorizația de construire și dacă s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor. Astfel, era imposibilă recepționarea pe loturi, secțiuni, sectoare sau obiecte de lucrări incluse în autorizația de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuție diferite, care fac parte din proiecte complexe pentru care s-a emis o singură autorizație de construire, în situația în care acestea pot fi utilizate separat, conform destinației lor.

Sursa: Kodok Marton / digi24.ro / Foto: colaj