Măsura a fost luată pentru a preveni apariția pestei porcine africane. Județului Mureș îi revine un număr de peste 1.559 de mistreți , care trebuie împușcați până la finele lunii noiembrie.

“Prin DSV s-a dispus să fie verificați crescătorii izolați, de regulă în câmp unde mai sunt liberi porcii, să-i țină țină închiși, să nu aibă legătură cu mistreții. La fel la stâni, unde de regulă ciobanii cresc porcii. Un ordin al Ministerului a aprobat o cotă de intervenție, iar județul Mureș are alocat 1559 de mistreți, în termen de 90 de zile, noi fiind județ neafectat – la județele afectate în 30 de zile – trebuie să fie întregul efectiv recoltat. Mie mi-e frică, de faptul că această cotă nu se va realiza în 90 de zile,” a declarat pentru RTM directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus.

Acesta atenționează că în cazul în care porcii mistreți nu vor fi împușcați, pot să provoace pagube mari culturilor agricole. Pe de altă parte, specialiștii cer ca vânarea mistreților să se realizeze de la centru spre exteriorul județului, pentru ca eventualii porci infestați să fie dirijați spre granițele județului.

De asemenea, comitetul local pentru combatere a bolilor, a dispus închiderea singurului târg de animale autorizat, cel de la Bălăușeri, restul fiind sub administrarea primăriilor.
Până în acest moment, în județul Mureș nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană.

Sursa: Valeriu Russu – RTM / Foto: arhiva