Publicam dreptul la replica trimis de SC Kastamonu Romania SA referitor la articolul publicat în data de 10 august pe platforma www.ardealnews.ro sub titlul „BOMBA ECOLOGICA! Investitorul turc se pregateste pe furis sa transforme orasul intr-o zona in care nu v-ati mai dori sa locuiti!”.

În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, SC Kastamonu Romania SA dorește să facă următoarele precizări:

– Kastamonu Romania nu pregătește nimic “pe furiș”. Construirea liniei de producție a cleiului pe platforma de la Reghin face parte din planurile de investiții ale grupului din anul 2011, planuri declarate ori de câte ori reprezentanți ai presei au cerut informații din aceasta sferă. Mai mult, s-au făcut toate demersurile cerute prin lege pentru informarea celor interesați – anunțuri în presa locală, anunț afișat sediul Primăriei Municipiului Reghin, afișare anunț pe panou la sediul companiei.
– Demersurile pentru construcția unității de producție a cleiului nu au fost niciodată oprite, și nici nu s-a pus în discuție mutarea utilajelor în Bulgaria. În cadrul fabricii din Bulgaria urmează să fie pusă în funcțiune o altă linie de producție clei, care deja este autorizată.
– În ceea ce privește DNA, Kastamonu Romania SA are cunoștință despre un singur dosar în care compania este implicată, plângerea după care s-a demarat cercetarea nefiind la adresa Kastamonu Romania SA. Companiei nu i-a fost comunicat până în acest moment statusul dosarului, așadar nu știm dacă acesta este închis sau cercetarile continuă.
– Grupul Kastamonu nu dorește să realizeze la Reghin producția de clei pentru a aproviziona fabricile din Turcia. În Turcia funcționează deja 4 astfel de unități de producție în cadrul fabricilor din Adana, Kastamonu, Balıkesir și Gebze. Cleiul produs la Reghin ar urma să se folosească exclusiv pentru producția din România. Celelalte fabrici din Europa (Bulgaria și Italia) au propriile unități de producție clei.
– Toate demersurile pe care Kastamonu Romania le face pentru construcția fabricii de clei sunt cele legale. Nu se fac niciun fel de “intervenții” la instituții decât cele cerute prin legislația aflată în vigoare. Documentele depuse în cadrul acestor demersuri respectă normele legale. Nu am primit până în prezent nicio notificare din partea autorităților pentru înlocuirea vreunui document expirat.
– În anul 2013 autoritățile au solicitat Kastamonu Romania realizarea unui studiu de impact asupra sănătății și a mediului necesar în procesul de autorizare fabricii de clei. Conform legislației este datoria companiei sa plătească acest studiu, nu a autorităților. Prin urmare Kastamonu Romania a comandat si a achitat realizarea studiului către SC Centrul de Mediu si Sanatate SRL, firma care mai realizase în trecut studii similare pentru alte companii cu același obiect de activitate.
– Din cunoștințele noastre, Kronospan a pus în funcțiune prima linie de producție clei la Sebeș în anul 2000, nu în 2007. Din datele statistice deţinute de Ministerul Sănătăţii, privind „rata de îmbolnăviri de cancer” în județul Alba reiese că:
o indicii de mortalitate prin tumori şi afecţiuni ale aparatului respirator pentru judeţul Alba sunt mai mici decât cei înregistraţi la nivel naţional pentru aceleaşi categorii de boli
o din datele furnizate de DSP Alba, atât morbiditatea prin tumori maligne, cât şi cea prin afecţiuni respiratorii pentru judeţul Alba nu a cunoscut o variaţie îngrijorătoare
o din datele existente în baza de date privind bolile profesionale la nivel naţional reiese că în judeţul Alba, în perioada 2000-2013 nu s-a declarat niciun caz de îmbolnăvire profesională asociată expunerii de formaldehidă
o controalele periodice ale stării de sănătate la personalul angajat la SC Kronosapn Sebeş, efectuate de servicii de medicina muncii nu au evidenţiat inaptitudini ale acestora expunerii profesionale. (sursa: https://alba24.ro/peres-nu-exista-pericol-de-imbolnavire-de-cancer-nici-la-sebes-nici-la-alba-asociat-cu-expunerea-la-formaldehida-250484.html)
– Nu a existat niciun comunicat din partea companiei privind relocarea producției din România. Grupul Kastamonu a investit în ultimii (peste) 20 de ani, de la preluare fabricii în 1998, peste 260 de milioane de euro, principalele investiții fiind în modernizarea și relansarea producției în 1998, prima linie de fețe de uși în 2001, a doua linie de fețe de uși în 2006, fabrica de PAL în 2012, linia de producție blaturi de bucătărie în 2014, linia de producție clei în 2018. Tot acest istoric dovedește faptul că grupul Kastamonu a făcut un plan pe termen lung pentru Kastamonu Romania, cu investiții recurente, gama de produse fabricate și comercializate diversificându-se de la an la an. Nu se pune așadar problema recuperării investiției și a relocării, indiferent de cat de facil sau dificil ar fi acest lucru.
– În România se respectă legislația europeană în domeniu. Legile din România nu sunt mai permisive decât în alt stat membru. Faptul că în Bulgaria și Italia fabricile de clei sunt autorizate, deși demersurile au fost demarate mult mai recent, dovedește mai degrabă contrariul.
– După scumpirile masive din 2016-2017, materia primă lemnoasă în România este în prezent cea mai scumpă din Europa, punând astfel în dificultate nu doar producătorii de plăci pentru mobilier, ci și producătorii de mobilier din lemn masiv care își pierd astfel competitivitatea la export. În momentul de față Kastamonu Romania are cele mai mari costuri de producție dintre fabricile din grup.
– Kastamonu Romania este cel mai mare contribuabil din municipiul Reghin la bugetul local. Contributiile ajungand la 2 380 000 RON in 2017. Aceasta sumă reprezinta exclusiv contribuțiile la bugetul municipiului Reghin, și nu include alte taxe, impozite și contribuții plătite la bugetul statului (salarii, impozit pe venit, CAS, etc.).
– Kastamonu Romania întreprinde doar demersurile legale necesare, prevazute în legislație, pentru construirea noii unități de producție. Nu sunt exercitate niciun fel de presiuni asupra autorităților locale, regionale sau naționale.
– Kastamonu Romania sponsorizează, în preponderență cu materiale (PAL melaminat, fețe și foi de uși) nu cu sume de bani, proiecte din sfera educației, culturii și sănătății, precum și unități de învățământ. Acțiunile de sponsorizare nu au fost niciodată condiționate în vreun fel de relația cu Primăria Municipiului Reghin. Sponsorizări nu se realizează doar în municipiul Reghin ci și în localitățile limitrofe.

Conducerea Kastamonu Romania SA