Pirotehniştii au reluat, azi, operaţiunea de extragere a grenadelor din depozitul subteran descoperit la Topliţa, după ce în cursul nopţii misiunea a fost sistată, locul fiind păzit de jandarmi.

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, col. Ovidiu Dudu, a declarat, pentru AGERPRES, că la operaţiune participă pirotehniştii de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani şi cei de la ISU Harghita, în vreme ce echipajele din Mureş şi Covasna au fost retrase luni seara.

La faţa locului se mai află un container tip Multirisc, din dotarea ISU Harghita, o autospecială cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD, dar şi mai mulţi jandarmi.

Aceasta este cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita din ultimii 20 ani, în judeţ fiind găsite frecvent elemente de muniţie, dar nu într-un număr atât de mare.

Depozitul de muniţie a fost descoperit la o adâncime de aproximativ patru metri, de muncitorii care efectuau lucrări de excavaţie pentru extinderea reţelei de canalizare.

Aceasta este cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita din ultimii 20 ani, în judeţ fiind găsite frecvent elemente de muniţie, dar nu într-un număr atât de mare.

Misiune pirotehnică de amploare, în ToplițaEchipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita format din: plt.maj. Cristi Borțun și plt.adj. Eduard Ciobotaru a reușit, ieri, 30 iulie a.c., scoaterea la suprafață a unui număr de aproximativ 250 de grenade, datând din Primul Război Mondial, depozitate în lăzi, care au fost descoperite pe strada Mesteacănului din municipiul Toplița, în urma unor lucrări de excavare pentru extinderea rețelei de canalizare, la o adâncime de aproximativ 4 m. Astăzi, 31 iulie a.c., au fost reluate operațiunile, la fața locului intervenind echipele pirotehnice ale ISU Harghita și USISU Ciolpani. Intervenția este la acest moment în desfășurare!

Publicată de ISU Harghita pe Luni, 30 Iulie 2018

Sursa: RTM / Foto: ISU Harghita