Aşa îşi pot alina suferinţa părinţii unui băiat rănit grav într-un accident, care şi-au dat acordul că organele să fie prelevate.

Rinichii s-au dus la Cluj, inima la Târgu Mureş, iar plămânii la Viena. Ficatul a ajuns la Andreea, o tânără de 18 ani pentru care fiecare oră era o luptă cu moartea. Era în stare foarte gravă după ce ea şi tatăl ei au mâncat ciuperci culese din pădure. Din păcate, medicii nu au putut să-i salveze şi părintele.

Şansa Andreei a fost un adolescent de 14 ani din Oradea, rănit grav într-un accident rutier. Medicii l-au declarat în moarte cerebrală, aşa că familia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor. Ficatul a salvat-o pe Andreea, iar inima băiatului bate acum în pieptul unui copil de 15 ani care suferea de insuficientă cardiacă. De un an era pe lista de aşteptare.

Primul transplant pediatric de cord, din ultimii 7 ani, realizat la Tirgu Mures…

Este prima dată în ultimii 7 ani când în România se face un transpant de cord la copii.

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a realizat primul transplant pediatric de cord din acest an, la un pacient de 15 ani din Caraş-Severin. Operaţia a durat şase ore.

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, prof. dr. Klara Brînzaniuc, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că acesta este cel de-al treilea transplant de cord efectuat în acest an, dar primul la un pacient de vârstă pediatrică. Un pacient de 15 ani din Caraş-Severin a primit, în marţi seara, inima unui donator de 14 ani din Oradea, aflat în moarte cerebrală.

”Cel de-al treilea transplant evoluează foarte bine şi ne bucură enorm că un tânăr de vârstă pediatrică a avut şansa la viaţă prin generozitatea familiei unui donator care a înţeles ce important este să salvezi o viaţă şi nu numai una, mult mai multe vieţi, pentru că fiecare organ şi-a găsit un receptor în aşteptare.

Pentru noi, faptul că acest tânăr este pacientul nostru, şi este pe lista de transplant de mai bine de un an din cauza patologiei lui, tânăr care a fost pe parcurs şi operat şi tratat şi monitorizat, ne bucură enorm şi nu putem decât să ne dorim ca cel de-al treilea transplant să meargă foarte bine şi cât mai repede să le avem pe următoarele şi să ajutăm cât mai mulţi oameni care se află pe lista noastră de aşteptare”, a spus prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Ea a adăugat că pentru realizarea altor transplanturi de cord există două necesităţi foarte importante.

”Prima, să avem cât mai mulţi conaţionali care au aceeaşi înţelegere, raţiune, generozitate, ca şi familia donatorilor care ne-a ajutat la acest transplant şi în al doilea rând să avem o finanţare concordantă cu posibilităţile medicale ale centrului nostru şi ale echipei profesionale de la Târgu Mureş”, a spus prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Pe lista de aşteptare a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au existat întotdeauna copii.

”Este cel mai greu lucru să realizezi un astfel de transplant pentru că la copii este un specific legat de morfologia aparatului cardio-vascular, de dimensiunile cordului şi, cu greu, găsim o compatibilitate morfologică între primitor şi donator. Nu numai cea imunologică ce este de bază pentru realizarea transplantului”, a mai spus Klara Brînzaniuc.

Sursa: protv.ro / mediafax.ro / Foto: colaj