O confirmă conducerea Institutului Inimii din Tîrgu-Mureș, care a reușit să realizeze doar două transplanturi cardiace în acest an deoarece lipsesc donatorii. Au fost ani în care s-au realizat 12 transplanturi cardiace la Tîrgu-Mureș, însă acorduri din partea familiei pentru victimele accidentelor sunt tot mai puține, a declarat pentru RTM directorul executiv al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu-Mureș, Clara Brânzaniuc:

“Evident că cea mai importantă problemă este cea care se leagă de existența donatorilor. În ultima perioadă am avut mai puțini donatori, motiv pentru care în 2018 n-am avut decât două transplanturi de organe și a trecut o jumătate de an. Noi sperăm ca demersurile pe care Agenția de Transplant, Ministerul Sănătății și toate centrele care au acreditarea de prelevare să asigure, în viitorul apropiat, un număr mediu constant de donatori pe an pentru a se putea desfășura activitatea.”

Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș dorește să le mulțumească familiilor donatorilor de organe prin care mai multe persoane au primit o nouă șansă la viață.
Majoritatea persoanelor care devin donatori de organe sunt victime ale accidentelor și se află în moarte clinică.

Sursa: Cristina Bulbescu – RTM / Foto: colaj