Nepăsare, fărădelege marca “FLOREA-MAIOR” sau, pur şi simplu, interesul superior al copilului…

Sunt trei ipoteze, toate plauzibile, atunci când este vorba de gestionarea banului public aflat la discreţia autorităţilor publice locale, în speţa de faţă, la discreţia Primăriei Tg. Mureş. Nu este mai puţin adevărat că, de multe ori, cei care chivernisesc, asemenea unei gospodine, bugetul familiei, sunt nevoiţi să se încadreze într-un anumit plafon, dar şi să mulţumească pe toată lumea. Aici intervine limita dintre oportunitate şi legalitate, dintre necesitatea asigurării nevoilor comunităţii şi necesitatea respectării legislaţiei care reglementează strict sau care impune anumite reguli în cheltuirea banului public.

Şi din păcate, la acest ultim capitol, cel al legalităţii, Primăria Tg. Mureş a fost, este şi, probabil, va rămâne datoare, conform obiceiului devenit literă de lege sub comanda tandemului FLOREA-MAIOR, care, cu bună ştiinţă şi nonşalanţă, prejudiciază bugetul municipiului.

La suita de abuzuri (numiţi-le cum doriţi dvs.: combinaţii, trânteli, matrapazlâcuri, inginerii) cu care am fost obişnuiţi în ultimii ani, se mai adaugă unul: achitarea, în ultimii ani, a unor sume astronomice pentru plata chiriilor la unităţile de învăţământ mureşene, fără existenţa unor contracte valabil încheiate! Adică, fără existenţa unui CADRU LEGAL care să reglementeze termenii plăţii! Sunt bani grei, care au părăsit bugetul Tg. Mureşului prin pixul aceloraşi personaje tragi-comice: FLOREA, MAIOR, LOBONŢ (nimeni altul, decât nepotul primarului, ingineraşul pe mâna căruia se află destinele şcolilor mureşene) şi ceilalţi funcţionăraşi care au semnat, fără justificare, documentele de plată.

Deşi contractul de închiriere dintre Primărie şi Parohia Romano-Catolică nr. 1 Tîrgu Mureş, pentru clădirea Liceului de Artă, a expirat în luna septembrie 2015 (fără ca cineva din Direcţia Şcoli să se preocupe de reînnoire, până în luna ianuarie 2017 – a se vedea HCLM Tîrgu Mureş nr. 2/13.01.2017 privind aprobarea încheierii unui contract de închiriere între Municipiul Tîrgu Mureş şi Parohia Romano-Catolică nr. 1 Tîrgu Mureş, precum şi aprobarea constituirii unei comisii de negociere a contractului), Primăria a continuat să achite până la jumătatea anului 2016 o chirie lunară de peste 18.000 lei.

Liceul de Artă nu este singura piatră de moară pe care conducerea Primăriei o are de dus în ceea ce priveşte legalitatea plăţilor, o situaţie similară înregistrându-se în cazul Liceului Bolyai Farkas şi Liceului Vocaţional Reformat unde, deşi contractul de închiriere este expirat încă din anul 2011, proprietarul – Eparhia Reformată din Ardeal – a încasat de la Primăria Tg. Mureş o chirie lunară de cca. 25.000 lei.

Probleme de legalitate se ridică şi în ceea ce priveşte controversatul Liceu Teologic Romano-Catolic pentru care Arhiepiscopia Romano-Catolică a beneficiat de plăţi consistente de la Primărie (aproximativ 25.000 lei/lună, pentru chirie, utilităţi). De data aceasta, paradoxul este că, deşi aveam contract valabil încheiat, şcoala nu era legal înfiinţată şi, prin urmare, nu exista un act administrativ valid care să susţină existenţa sa.

La un calcul sumar, rezultă sume halucinante! În cazul Liceului de Artă este vorba de peste 100.000 lei, iar în cazul Liceului Bolyai Farkas, ţineţi-vă bine, suma de bani achitată de Primărie fără acoperire legală este de aproape 2.000.000 lei!

Este adevărat şi nimeni nu contestă acest lucru: copiii noştri, copiii târgumureşenilor, au nevoie de spaţii în care să-şi desfăşoare în linişte activitatea, au nevoie de condiţii, de dotări, de tot ceea ce presupune actul educaţional, însă asigurarea acestora este imperios necesar să se facă în condiţii de LEGALITATE. Termen de care cei doi penali din fruntea Primăriei sunt complet străini!

Iar instituţiile statului cu atribuţii în domeniu – fie că este vorba de Curtea de Conturi, de DNA sau de oricine altcineva – credem că se impune să verifice serios aceste aspecte şi, dacă apreciază necesar, să-i tragă la răspundere pe cei (i)responsabili.

Cam asa arata cladirile la care ne referim…

Flobont Claude / Foto: colaj