Ce au gasit, ce au distrus si ce lasa in urma…

Centrul, in cazul de fata al Municipiului Tirgu Mures, este unul din cele mai importante zone din orice oras. Asa cum e de normal, acesta este conservat si exploatat cat mai bine in mai toate orasele importante din Transilvania, fie ca vorbim de Sibiu, Cluj, Brasov, Oradea etc. Din pacate, nu si in Tirgu Mures.

Bravii nostri conducatori au considerat, in ultimii 20 de ani, si Centrul un lucru la fel de neimportant ca restul orasului, asadar nu s-au implicat prea mult in conservarea si exploatarea acestuia, mai deloc. Ba mai mult, in loc sa profite de arhitectura deosebita, mostenita de la adevarati conducatori din trecut care au si construit ceva in acest oras, ei au inceput sa-l si impanzeasca cu fel de fel de constructii inestetice, de rame de fier, de saci de nisip etc.

Mai mult decat atat, in timp ce altii se chinuie sa restaureze zonele pietonale cat mai aproape de forma initiala, ei au inlocuit in cateva zone blocurile de granit cu vestitele lor pavaje din ciment si nisip.

Despre dezvoltarea infrastructurii in zonele adiacente care sa poata permite inchiderea Centrului si exploatarea lui ca zona turistica, nu are rost sa mai discutam, stim si vedem toti foarte bine ca nu au facut absolut nimic!

Printr-o minune si dupa presiunea civica, au repus fantana arteziana inapoi, dar au uitat de alte cateva obiecte cu caracter istoric, care, se spune prin targ, s-ar afla prin curtile lor imense, construite din salariul de bugetar. 😉

In rest, dupa cum bine se poate observa in imaginea de mai jos, care dateaza de prin anii 80, in Centru nu s-a facut nimic, ba chiar si autobuzele sunt aceleasi. Probabil si asfaltul e de atunci, doar ca vizibil mai deteriorat.

Despre zonele verzi, disparute peste noapte, nu are rost sa mai vorbim…

Cam asta au reusit ei sa adauge in ultimii 20 de ani: dale, fier, saci de nisip…

MS / Foto 1980: Pap Jozsef