La nivel judeţean se află în implementare proiectul SMIDS, care presupune operaţionalizarea unui sistem de gestionare integrată a deşeurilor, bazat pe recuperarea, sortarea, reciclarea materialelor refolosibile şi reducerea cantităţii de deşeuri care se elimină prin depozitare, conform normativelor UE. Deziderat impus de UE, supervizor direct al modului în care România reuşeşte sau nu să gestioneze o problemă stringentă a secolului XXI: colectarea gunoiului menajer şi reciclarea acestuia. O parte din investiţii au fost deja realizate de CJ Mureş: construcţia la Sînpaul a Depozitului de deşeuri nepericuloase şi a unei Staţii de tratare mecano-biologică, conform normelor de siguranţă şi de protecţie a mediului, care va deservi întreg judeţul, construcţia Staţiei de transfer, sortare şi compostare de la Cristeşti/Vălureni, închiderea depozitelor neconforme de la Cristeşti, Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata, achiziţii de echipamente necesare colectării şi transportului deşeurilor reciclabile şi bio-degradabile (camioane, euro-containere, pubele, etc).

Aparent – DOAR APARENT! – prin realizarea acestor obiective şi prin înfiinţarea în anul 2008 a ADI Ecolect, la care au aderat toate cele 102 UAT din judeţ, suntem aproape de atingerea condiţiilor UE impuse prin proiectul SMIDS. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel.

Proiectul gestionat de CJ Mureş se află într-un blocaj, generat de delăsarea caracteristică funcţionarilor publici, de interesele unor primari preocupaţi doar de a-şi trage oala pe spuza lor în detrimentul interesului general, cât şi de incapacitatea preşedintelui CJ Mureş şi a echipei sale de a urgenta procedurile de licitaţie, întocmirea documentaţiilor şi desemnarea unor operatori care să conducă în final la operaţionalizarea aplicaţiei şi să asigure funcţionalitatea întregului sistem.

Deşi proiectul a început în anul 2010 şi deja s-au investit peste 130 milioane lei, din situaţia în care timpul avut la dispoziţie la preluarea mandatului de preşedinte al CJ era de partea lui, acum se află în ceasul al 13 lea, când este nevoit ca în regim de urgenţă să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei până la termenul limită de 31.12.2018. În caz contrar, problema deşeurilor în judeţul Mureş va deveni una alarmantă, CJ Mureş va fi obligat să restituie zeci de milioane de euro, iar la încheierea mandatului de preşedinte al CJ Mureş, Peter Ferenc va fi nevoit să explice propriului electorat cum a reuşit să transforme un proiect viabil într-un eşec lamentabil.

Nu e mai puţin adevărat că acesta, de unul singur, fără sprijin din partea primăriilor membre ADI Ecolect, nu are nici o şansă. Iar aici, confruntarea este dură, cu accente revanşarde, unde atât primarul Tg. Mureşului, Florea Dorin, cât şi alţi primari din judeţ (Reghin, Râciu) sunt interesaţi mai degrabă să omoare capra vecinului decât să rezolve problemele comunităţilor pe care le reprezintă. Sau, dacă ne gândim mai departe, sunt mânaţi de orgolii, interese personale sau ale acoliţilor abonaţi ani de zile la contracte, ori, pur şi simplu, nu vor să scape printre degete această vacă de muls pe care o reprezintă colectarea deşeurilor. Ce altă explicaţie putem găsi la situaţia hilară, în care cei în cauză refuză să predea CJ Mureş staţiile de sortare/transfer? Sau la situaţia în care, după atâţia ani, decizionalii noştri nu s-au hotărât dacă vor un singur operator sau şapte, dacă licitează o singură zonă sau şapte zone?

Cum vor explica primarii, CJ Mureş şi în final România către UE că deşi li s-a oferit sprijin financiar, consultanţă gratuită, amânări, nu au reuşit să se aşeze la aceiaşi masă, să îşi respecte angajamentele asumate la accederea în ADI Ecolect şi să găsească o soluţie comună benefică întregii comunităţi?

Aşteptăm responsabilitate, soluţii şi transparenţă, considerăm că cetăţenii acestui judeţ au dreptul să fie informaţi corect, să le fie asigurat acest serviciu esenţial la standarde de decenţă impuse de UE, pentru că altfel vor fi obligaţi să plătească din buzunarul propriu greşelile unor iresponsabili aflaţi vremelnic în funcţii publice.

MS / Foto: colaj