Curtea de Apel din Târgu Mureș, l-a amendat pe președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, fost primar al orașului Sovata, pentru că nu a îndepărtat steagul secuiesc de pe clădirea Primăriei din Sovata. România aplică din nou standarde duble — consideră Peter Ferenc.

‘Consider că este absurd și ridicol să fii pedepsit într-un stat membru al Uniunii Europene pentru folosirea unui simbol al unei comunități regionale. Acest lucru este în contradicție cu principiile libertății de exprimare și România aplică din nou standarde duble: de exemplu, în Bucovina, care este și o regiune istorică și nu o zonă administrativă, nu există nicio restricție și nicio sancțiune pentru folosirea steagului regiunii, iar pe noi ne sancționează cu 50.000 de lei pentru aceeași faptă’, a subliniat Peter Ferenc.

Președintele Consiliului Județean a reamintit că folosirea simbolurilor minorităților nu reprezintă nicio amenințare pentru societatea românească sau pentru statul român și, de aceea, comunitatea un poate renunța la simbolurile sale. Am luat cunoștință de decizia instanței, dar, în calitate de lider al comunității, împreună cu reprezentanții UDMR, vom depune toate eforturile pentru ca legile românești să permită folosirea simbolurilor minorităților și regiunilor, fără nicio restricție.’

Președintele Consiliul Județean Mureș și al filialei UDMR Mureș consideră că seria proceselor pierdute în instanță din cauza steagurilor secuiești demonstrează clar modul în care România respectă drepturile comunității maghiare.

Sursa: UDMR / Foto: colaj