Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, azi, că parlamentarii formaţiunii nu vor vota moţiunea de cenzură iniţiată de senatorii şi deputaţii PNL, USR şi PMP, ei urmând să părăsească sala plenului după dezbatere.

”Vom participa la dezbaterea moţiunii de cenzură. Vom avea şi noi de spus acolo ceva, aşa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute şi vom spune acolo punctul nostru de vedere şi vom părăsi sala, vom fi absenţi. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem, să nu ştiu ce. Nu vom fi în sală şi vom fi absenţi în momentul votului”, a declarat Kelemen Hunor.

Iata cum a decurs “negocierea” pentru sustinerea cabinetului Dancila…

Potrivit unor surse consultate de G4Media.ro, retrimiterea la comisie a proiectului de Cod Administrativ are legătură cu negocierile de ultim moment dintre PSD și UDMR. Pentru ca maghiarii să nu susțină moțiunea de cenzură, PSD este dispus să introducă în Codul administrativ unele dintre solicitările acestora.

Unul dintre amendamentele UDMR, adoptat deja de Comisie, face o derogare de la pragul minim de 20% al minorităților pentru ca într-o localitate să poată fi folosită limba maternă a acestora în administrație.

Astfel, la alineatul 2 al articolului 94 a fost introdus următorul text:

  • (2) Autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin(1).

O negociere similară a avut loc între PSD și UDMR în iunie 2017, când social-democrații aveau nevoie de voturile maghiarilor pentru a-l demite pe premierul Sorin Grindeanu. UDMR a cerut atunci adoptarea legii privind instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România, două modificări la legea educației pentru învățământul în limba minorităților și scăderea pragului de 20% al minorităților pentru ca într-o localitate să poată fi folosită limba maternă a acestora în administrație.

Sursa: mediafax / g4media / Foto: colaj