Asa “specialisti”, asa “rezultate”! Din pacate, acum e vorba de viata copiilor nostri…

Stim ca e plin de “specialisti” in executivul primariei Tirgu Mures, dar asta parca a fost molipsit total de boala celui care l-a pus in acesta pozitie, cea de atotstiutor. Cat de jenant sa ajungi incat sa iti permiti sa intocmesti rapoarte de specialitate cu caracter medical, iar tu sa ai pregatire de inginer! Sa iti permiti sa faci “raport de specialitate” impotriva posibilitatii de  dotare a scolilor cu defibrilatoare și manechine, care îi vor ajuta pe profesori și elevi să învețe manevrele de resuscitare.

Nu comentam mai mult, va redam ce spune unul din intiatorii proiectului original, Varga Horatiu, manager Ambulanta Samaritanus:

Am sa va rog sa va spuneti punctul de vedere fața de RAPORTUL DE SPECIALITATE  întocmit de directorul Direcției  Școli  al Primăriei Târgu Mureș,  domnul inginer Horațiu Lobonț, care a întocmit un RAPORT DE SPECIALITATE, fiind specialist bănuiesc in acordarea primului ajutor.

Si atrage atenția asupra PERICOLULUI FOLOSIRII DEFIBRILATORULUI AUTOMAT , care poate cauza deces in cazul folosirii necorespunzatoare. ( Domnule inginer Defibrilatorul nu este prăjitor de pâine!!!!)

Îngrijorarea următoare a domnului director este durata redusă ă cursului “doar 8 ore pentru 8 candidati la un instructor certificat ERC) ,

Il voi ruga sa trimită  îngrijorarea domniei sale la CONSILIUL European de Resuscitare, și Consiliului Național  Român  de Resuscitare, care sa modifice protocolul și  durata cursului BLS la 170 de ore.

În concluzie acest domn Director de la Direcția Școli din Primăria Târgu Mureș este preocupat de siguranța și sănătatea copiilor nostri in scoli si se opune proiectului nostru Voluntar Little Anne și Defibrilatoare in Școli, pentru că e PERICULOS SA STIE COPII  SĂ ACORDE PRIM AJUTOR.

NE MERITAM SOARTA!

La final va prezentam si proiectul original, depus in CL Tirgu Mures de consilierul POL Radu Balas. Iata ce scrie acesta:

Da, este vorba despre proiectul meu de hotărâre care va fi pe ordinea de zi a Consiliului Local săptămâna viitoare. Expunerea de motive: “​Anul trecut am fost ambasadorul proiectului derulat de Samaritanus Ambulanța, prin care Liceul Bolyai, Liceul de Artă și Colegiul Unirea vor fi dotate cu câte un defibrilator și manechine, care îi vor ajuta pe profesori și elevi să învețe manevrele de resuscitare. Toate acestea au fost achiziționate cu banii strânși în urma unor donații private, în cadrul unei gale organizată de Fundația Comunitară Mureș. Cursurile de resuscitare au fost efectuate pro bono de Samaritanus Ambulanţa, certificată în acest sens, au fost instruiţi elevi, profesori, personalul de pază, unii dintre aceştia devenind instructori la rândul lor.
​În urma discuțiilor avute cu directorii celor trei licee, dar şi cu elevii, a rezultat clar că toţi au fost încântaţi de acest proiect. Atât ei, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai presei au susţinut că ar fi extrem de bine ca fiecare şcoală şi grădiniţă să fie dotată cu defibrilatoare şi manechine pentru resuscitare. Fiecare dintre aceste instituţii de învăţământ vor deveni, astfel, centre de prim-ajutor în cazul în care unele persoane vor face atac de cord în proximitatea lor. Cei instruiţi vor putea începe manevrele de resuscitare până la sosirea echipajelor de ambulanţă, intervenţia în primul minut de la producerea stopului cardiac prelungind şansele de supravieţuire cu 70 la sută.
​Instructajul elevilor, cadrelor didactice şi a personalului auxiliar din şcoli va putea fi realizat de către Ambulanţă, SMURD sau serviciile private de ambulanţă, certificate în acest sens. Consider că investiţia în defibrilatoare şi manechine de resuscitare este una mică, dar care va contribui la conturarea imaginii de „oraş medical”, pe care administraţia publică o promovează de ani buni.”

MS / Foto: captura video