Milioane de euro pe ode, emisiuni aranjate și felicitări…

Sute de primării și consilii județene de pe tot cuprinsul României plătesc milioane de euro din bani publici pentru a cumpăra tăcerea ziariștilor care ar trebui să le demaște impostura. Cu câteva excepții, publicațiile locale nu mai servesc demult interesele cititorilor, transformându-se în organe de propagandă ale primarilor, prefecților și președinților de consilii județene.

Când ați citit ultima investigație pe un site local de presă? Când ați văzut ultimul interviu cu întrebări incomode la o televiziune regională? De unde vine servilismul celor care poartă legitimație de presă?

Camuflată sub contracte de promovare a localităților sau sub achitarea unor mesaje festive, mituirea presei locale cu resurse de la buget a devenit un fenomen de masă. În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) sunt mii de contracte prin care autoritățile acordă sume de bani către firmele aflate în spatele ziarelor, site-urilor, televiziunilor sau posturilor de radio locale.

La schimb, politicienii primesc articole pozitive, emisiuni aranjate și spațiu editorial în care adresează cetățenilor urări și mesaje la diferite ocazii. Însă, mai presus de orice, primesc garanția că ziarele și televiziunile pe care le miluiesc cu bani publici nu-i vor deranja niciodată cu anchete sau cu articole critice.

Florea face pe nevinovatul…

Primăria Târgu Mureș, condusă de Dorin Florea (PSD), a cheltuit, numai în ultimele trei luni, aproape 1,5 milioane de lei pentru publicitate la postul local Antena 1 Mureș. L-am sunat pe primar ca să aflăm cum justifică această sumă, însă Florea s-a enervat și a aruncat pisica în curtea Consiliului Local.

„Nu eu am dat acei bani! Consiliul Local i-a dat! Învățați odată ce atribuții are primarul!”

Florea zice ca CL Tirgu Mures e de vina, dar uita ca toate emisiunile difuzate de antena 1 Tirgu Mures in urma acestor contracte pe bani publici sunt cu “maretele” lui realizari sau cu prietenul Maior in jurul containerelor de gunoi… ingropate! In plus, are dreptate: NU el a dat acei bani, ci NOI… targumuresenii care platesc taxe!

Iata si cateva exemple concrete de “cumparare legala” a presei:

Localitate SUMA FIRMA DETALII
Primaria Municipiului Tirgu-Mures 722689 S.C. I MEDIA PRODUCTION CO S.R.L. Servicii de publicitate media
Judetul Mures 74880 CUVANTUL LIBER SRL Servicii de comunicare publica în mass-media
Judetul Mures 72800 SC IMPRESS SRL Servicii de comunicare publica în mass-media
Judetul Mures 87360 SC ZI DE ZI EVENTS SRL Servicii de comunicare publica în mass-media
Judetul Mures 86424 SC ETV SRL Servicii de comunicare publica în mass-media

Lista completa AICI – Download [45.05 KB]

La final va prezentam doua inregistrari mai vechi cu primarul nostru inculpat, care a avut reactii asemanatoare pe aceleasi subiecte.

Sursa: recorder.ro / Citeste reportajul complet aici / Foto: colaj