Fenomenul a luat amploare…

Medicamentele luate fără prescripție medicală afectează grav sănătatea tinerilor. Vorbim acum despre pastile sau siropuri necesare în tratarea unor afecțiuni grave, dar pe care tot mai mulți dintre ei le folosesc în loc de droguri.

Pentru tinerii dependenți de anumite substanțe interzise, medicamentele psihotrope sau analgezicele reprezintă o sursă la îndemână. Site-urile sunt pline de anunțuri date de persoane care vând astfel de pilule la orice oră.

Astfel de medicamente dau senzații asemănătoare consumului de droguri: euforie, amețeli, creșterea ritmului cardiac. Luate în doze duble sau triple pot duce la haluciantii sau chiar pierderea cunoștinței. Așa se face că nu puține au fost cazurile în care tinerii au ajuns la urgențe

Și asta pentru că doctoriile conțin narcotice sau substanțe cu efect asemănător cum sunt codeina, un derivat al morfinei, valium sau chiar dextrometorfan, adică un deviat al opiului.

Medic: ”Am avut o domnișoară care a venit cu o listă, când și cum să le ia.. Iau chiar coktailuri..unele dimineață pentru energie, altele seara, să se liniștească…13, 14, 15, 16 ani.. din ce în ce mai mulți”.

În mod normal, astfel de medicamente sunt folosite în tratarea unor boli grave, ca depresia sau chiar Parkinson. Culmea este că și un banal sirop poate deveni periculos, dacă nu este utilizat la indicațiile doctorului.

Un doctor care prescrie o astfel de rețetă fără ca pacientul să aibă nevoie riscă și 5 ani de închisoare. După gratii pot ajunge și cei care le vând pe piața neagră.

Sursa: protv / Foto: captura video