În viața de zi cu zi e procuror, dar la gala premiilor UNITER 2018 a urcat pe scenă teatrului din Alba Iulia pentru a primi un important premiu. Voturile i-au desemnat targumureseanului Daniel Oltean trofeul pentru cea mai bună piesă a anului, ”50 de secunde”.

Daniel Oltean, un personaj cu o biografie cel puțin interesantă. A absolvit un liceu de matematică fizică, mai apoi facultatea de drept din Cluj, a devenit procuror și …a început să scrie teatru. Mai întâi, pasiunea pentru poezie și teatru s-a concretizat prin texte publicate în Revista Vatra, mai apoi absolvirea specializării Teatrologie a Universității de Arte din Târgu-Mureș și frecventarea cursurilor masteratului de Scriere dramatică din cadrul aceleiași universități.

Cea care i-a înmânat trofeul a fost principesa Elena, cea de-a doua fiica a regelui Mihai, care a citit prezentarea în limba română, iar premiul i-a fost acordat în urma deliberării  juriului concursului de dramaturgie, format din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, şi regizorii Alexandru Maftei şi Vlad Massaci.  Procurorul dramaturg a recunoscut pe scena galei că meseria de bază i-a fost de ajutor în crearea pieselor de teatru.

Premii decernate în cadrul Galei:

Premiul MECENA – Steven van Groningen

Premiul special al Preşedintelui UNITER – Marina Constantinescu

Premiul pentru „Cea mai bună piesa românească a anului” – 50 de secunde

Premiul Consiliul Britanic – Centrul de Teatru Educaţional Replika

Gala Premiilor Uniter este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, fiind coordonată de Ion Caramitru.

Evenimentul se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.

Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu deselecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.

Gala a avut loc în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru ”Poveşti”, care a ajuns în acest an, la cea de-a 13-a ediţie, la Alba Iulia.

Sursa:literdrama / libertatea / mediafax