Cat de perfect este sistemul UPU SMURD…

Am publicat astazi un material care cuprindea o analiza a jurnalistei Cora Muntean referitoare la Raed Arafat si SMURD, inainte si dupa plecarea acestuia la Bucuresti. Totodata, in modul cel mai obiectiv posibil, am redat si raspunsul acestuia. (vezi AICI).

Se pare ca o parte dintre cititori sau nu au lecturat cu atentie materialul sau a inteles fiecare cum a vrut, avand in vedere o serie de comentarii facute putin pe langa subiect.

Pe scurt, opinia jurnalistei incerca sa evidentieze o parte din lucrurile reale care se petrec acum in sistemul de urgenta, lucruri usor de observat daca privim obiectiv: interventii cel putin haotice, cu final tragic (vezi cazul #colectiv), zeci de ore de asteptare pe holurile de la “urgenta” (vezi unul din cazuri prezentat la finalul materialului), si poate cel mai important “defect” SMURD este sistemul creat in mod total discriminatoriu, de gen monopol, prin interzicerea in fapt a interventiei ambulantelor private in caz de urgenta majora, chiar daca acesta se afla mai aproape de caz si chiar daca au dotare mai buna ca ambulantele SMURD!

Normal ca personajul principal luat in discutie a fost Arafat, atata timp cat este considerat parintele SMURD, dar asta nu inseamna denigrarea cuiva, ci pur si simplu o retrezire a lui la realitate din hatisul birocratic in care a intrat la Bucuresti.

Daca cineva considera SMURD ca fiind un sistem perfect, inseamna ca din fericire nu a avut nevoie de el. Pentru a va face o idee mai exacta, va prezentam un caz relatat astazi de un targumuresean pe retelele de socializare. Va asiguram ca este vorba de doar unul din sutele petrecute la UPU SMURD Tirgu Mures:

“Buna ziua domnilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg-Mures, in special domnul manager, daca pot sa va spun de urgenta, intrucat azi 04.05.2018 am fost cu mama mea la respectivul spital.Am avut un noroc mare ca a venit cu ambulanta si nu  prea era lume la ora 8.30.dar vreau sa va relatez  ca am asteptat cinci ore dupa un medic cardiolog.

Nu vi se pare ca nu sunteti urgenta ,sa stai cu o femeie de aproape 80 de ani, sase ore si fara mancare si fara apa ,si nu este numai mama mea in situatie ,sunt zeci de bolnavi.

Domnilor maj bine taiati de urgenta ca tot aia e pe romaneste.Nu stiti ce sa faceti, va dau eu idei ca poate d-voastra nu aveti ca cei cu idei multe stiti cum se numesc. Nu stiu ce este la mijloc ,nepasare sau mai rau, dar chiar nu vedeti ce se intampla acolo de ani buni ,cum sa astepti un medic de pe sectia lui cand acesta are treaba lui acolo cum a fost azi. Lasa-ti domnule acolo si angajati medici pe urgenta :cardiologi;neurolog:ortoped ce este mai necesar si cu ce va confruntati zilnic ,sau detasati din alta parte ca solutii sunt numai daca nu va intereseaza asta e nu!

Va spun sincer nu e prima experinta de genul acesta si eu am patit-o pe pielea mea anul trecut ,dar am fost fericit ca am asteptat numai patru ore un neurolog.

Domnilor oameni aceia merg acolo ca sunt bolnavi nu de altceva sunt de toate varstele.Cand ati iesit din birou ultima data sa vedeti ce e acolo,sau in alta parte.Normal ca d-voastra nu stati la rand daca mergeti cu cineva,am dreptate.va urez sa aveti mandat cat de lung ca treaba merge bine in jur,” scrie Radu B.

MS / Foto: colaj