“Raed Arafat ar putea fi definiția perfectă a sintagmei „înger și demon”. Despre el s-a scris și vorbit fie exagerat de bine, fie excesiv de rău. Îl cunosc de 26 de ani. Știu, pas cu pas, ce a făcut. Îi cunosc fiecare zbatere pe care a avut-o pentru a pune pe picioare un mecanism care a fost perfect,” scrie jurnalista Cora Muntean intr-un articol pentru evz.ro

Practic, în UPU SMURD este un mic sau mare dezastru…

“Raed Arafat a fost eroul copiilor care voiau să devină salvatori ca el. Acum este un birocrat. Pe vremea când căra răniții cu mașini nu atât de performante ca acum, pe vremea când medicii de la Radiologie se plângeau că le rupe ușile cu tărgile în graba de a salva viața, pe vremea când cădea nepuncios în genunchi în fața morții, Arafat era un profesionist cum nu era altul în sistem. Acum s-a cuibărit într-un birou și, desigur ceea ce face acum, face bine. Doar că, aproape inutil. A venit în București sperând că poate ajuta mai mult din interior. A făcut o treabă pur românească. Și-a lăsat copilul de izbeliște. De fapt, a procedat ca tatăl care se duce peste mări și țări să poată plăti o pensie alimentară consistentă, iar pe parcurs constată că nu a fost bine, copilul s-a golănit. Arafat a pompat în SMURD sume colosale. De aceea, cu mici excepții, serviciul a devenit doar spectaculos. Cu zboruri de elicoptere, cu culori vii, cu multă, multă paradă. Practic, în UPU SMURD este un mic sau mare dezastru, de la caz la caz. În unitățile mari e o inflație de rezidenți care nu fac față, dar care au învățat că aroganța este punctul lor forte. Doar pentru că poartă tresele lăsate moștenire de Arafat. Care, când era de vârsta lor nu doar că era cel mai bun profesionist, dar era și un mare om. În localitățile mici, unde s-au tăiat multe panglici în campanii electorale, primarii nu au nici măcar bani de benzină pentru ambulanțele serviciului,” mai relateaza jurnalista.

Poate că a luat comisioane…

“Raed Arafat a testat și politica. Și, zic eu, a fost total neinspirat. Într-o lume a politicii, unde baza este curvia și hoția, Raed a vrut să fie altfel. El este un dictator. Un dictator bun. Pentru că, atunci când era sau se auzea că vine în SMURD, totul era impecabil. Cum pleca, era vraiște. Deci, era nevoie de un dictator. Mă gândesc că dacă ar fi avut curajul să fie un dictator și în politică, imposibil să nu fi determinat schimbarea și în acest domeniu. Nu a putut sau nu a vrut. Nu este nimic condamnabil că s-a făcut frate cu dracu să treacă puntea. A mai obținut niște bugete colosale. Nu pentru el, pentru serviciu. Nu bag mâna în foc nici pentru mine, deci nici pentru el, dar eu cred că nu a luat niciodată niciun ban nemeritat. A, poate că a luat comisioane, ceea ce este perfect legal. M-am certat cu multă lume, inclusiv cu prieteni foarte buni, în legătură cu moralitatea și cinstea lui Arafat. Eu am susținut mereu că este un om care a refuzat un post important la Organizația Mondială a Sănătății pentru a rămâne în România, care nici măcar nu este țara lui natală, nu a făcut-o de dragul șpăgilor. A, nici pentru că-i spion. Și nici alte teorii ale conspirației care datează de pe vremea PUNR. Eu sunt convinsă că a rămas de dragul copilului lui. Pe care l-a părăsit, dar vrea, totuși, să-i fie aproape. A rămas un tată de weekend, extrem de îngăduitor și generos,” incheie Cora Muntean.

Raed Arafat raspunde acuzatiilor…

La putin timp dupa aparitia materialului publicat in evz.ro, Arafat, vizibil afectat de continutul acestuia, vine cu replica:

“Cora Muntean, o jurnalista din Targu Mures proaspat revenita la EVZ, s-a gandit ca la inceput sa dovedeasca sefilor sai ca merge pe linia ziarului respectiv care nu-l scapa nicio ocazie sa-si bata joc de mine si de tot ce fac din 2012 incoace.

Doamna Muntean s-a gandit sa scrie un articol care sa atraga atentia cititorilor, fara nici un motiv aparent, atacand persoana care i-a salvat propriul copil dintr-o situatie limita fara sa-i ceara nimic, asa cum am procedat intotdeauna, cu cativa ani in urma. Deontologia mea nu-mi permite sa dau detalii, insa abordarea domanei Muntean este una care arata la ce nivel de decadere au ajuns o parte din jurnalistii tarii, pecum dansa, astfel incat sa atace fara motiv si sa denigreze intr-un mod subtil si murdar in acelasi timp.

Doamna insinueaza printre altele ca puteam sa iau comisioane ca sunt “perfect legale” precum si alte bazaconii care nu au nimic cu realitatea. Te asigur Cora ca nici comisioane nu am luat pentru ca “comisioanele” la achizitiile publice sunt fara niciun dubiu MITA si un act de coruptie!

Ma intreb totusi de ce oare scri astfel de articol din senin, si leg acest gest de faptul ca de aproximativ o saptamana am fost avertizat de cineva ca s-au platit bani pentru denigrarea celor care au atacat recent firmele de tutun, iar unii bloggeri au dezvaluit acest lucru si faptul ca au refuzat sa intre in joc.

Oare propunerile bine finantate au ajuns si la tine si nu ai putut refuza? normal ca nu am certitudine insa dubii pot avea asa cum si tu crezi ca eu as fi putut lua comisioane de la achizitiile publice!

Mersul la Bucuresti in 2007 a fost pentru mine cea mai grea decizie din viata mea si a fost o decizie care am luat-o dupa multa gandire punand conditia ca nu ma voi inscrie in vreun partid sau formatiune politica, ce am si respectat ca principiu pana in ziua de astazi. Daca nu mergeam la Bucuresti, multe nu se puteau realiza, iar SMURD-ul, care este doar o parte dintr-un sistem mult mai complex, nu ajungea sa fie un serviciu national cu posibilitatile pe care le are acum si oportunitatile de dezvoltare pe care le are pentru viitor.

Daca ce am facut este o decadere, ma intreb cum se incadreaza gestul tau? dar te las pe tine si pe cititorii acestui raspuns sa decideti. Sunt convins ca o sa mai ataci si o sa mai scri despre “demonul” Arafat avand in vedere ca esti la locul potrivit pentru a face acest lucru. Ca sa fiu corect am sa postez articolul tau sa-l vada si cei care citesc acest rapsuns.. mult succes la noul post!” scrie Raed Arafat.

Sursa: evz.ro / pagina Raed Arafat / Foto: colaj