O dată cu primăvara, încep să apară la margine de drum şi în pădurile de lângă sate o mulţime de câini şi de pisici, animale abandonate de stăpânii care nu se ostenesc să oprească înmulţirea lor.

Multe sfârşesc sub roţile maşinilor, ori suferă cumplit de foame şi se sting lent, în hăţişuri sau prin şanţuri.

Voluntari veniţi din Austria au început în Mureş o acţiune gratuită de sterilizare a câinilor rămaşi fără stăpân, iar voluntari cu suflet mare au încercat să îi convingă şi pe proprietari să îşi aducă la castrat câinii ori pisicile din curţi.

În comună Voivodeni, ca de altfel în majoritatea satelor din România, nu există casă care să nu fie păzită măcar de un câine. De cele mai multe ori, puii care se nasc în gospodăriile rurale sfârşesc tragic sau sunt abandonaţi pe stradă.

În sat există însă şi oameni cu suflet mare ca doi soţi care au primit şi îngrijesc în propria ograda 20 de animale abandonate de alţii.

Se simt însă copleşiţi de situaţie, pentru că numărul animalelor abandonate creşte exponenţial. De aceea, oamenii au luat legătura cu o asociaţie de protecţie a animalelor din Austria.

Probleme sunt şi vor fi până oamenii nu conştientizează că câini nu dispar omorându-i. O asociaţie ne ajută să castrăm, adunăm câinii de pe stradă şi îi castram ca să oprim înmulţirea lor”, explică Magdolna Darabont, voluntar.

Voluntarii asociaţiei austriece oferă gratuit sterilizarea câinilor. Într-un cabinet veterinar, această intervenţie poate ajunge până la 350 de lei.

Potrivit legii, primăria trebuie să rezolve problema animalelor fără stăpân.

Sunt câteva case părăsite, unde câinii vagabonzi se adună, unde găsesc un loc de adăpost. Vecinii le mai dă de mâncare, le pun la dispoziţie maşina primăriei, e binevenită, sunt persoane varstanice care nu se pot deplasa la dispensarul veterinar”, a transmis Vasile Boier, primar comună.

Asociaţia a sterilizat şi câini din curţile oamenilor. Sătenii privesc acţiunea cu reticiență la început, dar când află că nu trebuie să plătească operaţiile, nu mai sunt atât de rezervaţi.

Sursa:stirileprotv.ro / Foto: captura video