Pescarii mureseni sunt asteptati sa-si sprijine cauza, maine, la Adunarea Generala…

Conducerea si Executivul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Mures pregatesc membrilor asociatiei o “surpriza” neplacuta. Vor avea dreptul sa participe la sedinta doar membrii delegati, interzicand accesul celorlalti membri ai asociatiei. Acest lucru incalca Ordonanta 26/2000 a asociatiilor si fundatiilor art.21 alin(1) “Adunarea generala este organul de conducere,alcatuit din totalitatea asociatilor”.

De asemenea, prin aceasta decizie nu se respecta nici Normele unitare de organizare si desfasurare a adunarilor generale de analiza si alegeri ale AGVPS, la care AJVPS Mures este afiliata: “Lucrarile adunarilor generale trebuie sa fie deschise asistarii, fara drept de vot, a oricarui membru al asociatiei care solicita acest lucru, dar conditionat de achitarea cotizatiei anuale de membru la zi. Ora, locul desfasurarii adunarilor generale, precum si ordinea de zi a acestora, vor fi comunicate, cu cel putin 14 zile mai devreme, participantilor si conducerii AGVPS din Romania”. Totodata se incalca si dreptul la libera exprimare a orcarui membru al asociatiei, prevazut in statutul propriu la art.7 lit.g) “Membrii AJVPS Mures au dreptul sa-si exprime punctul de vedere si sa faca propuneri pentru imbunatatirea activitatii AJVPS Mures si a AGVPS din Romania”.

In statutul AJVPS este mentionat la art.14 alin (1) ca “Adunarea generala este organul suprem de conducere al AJVPS Mures, constituit din reprezentantii grupelor de vanatori si pescari, mandatati in acest sens de adunarile generale de alegeri ale acestora, in baza normelor de reprezentare stabilite de consiliul director” lucru abuziv in opinia noastra, deoarece incalca legea, mai ales ca normele de reprezentare sunt neclare in privinta delegatilor pescari. Desi sunt cu putin peste 500 de vanatori si peste 8500 de pescari in AJVPS, vanatorii reprezinta peste 2/3 din totalul delegatilor AGA cat si a consilierilor. Astfel sansele sunt aproape nule ca vreo propunere facuta de pescari sa poata fi adoptata in cadrul adunarii generale, deoarece desi sunt net majoritari in asociatie, au fost intotdeauna in minoritate atat in consiliul director cat si in AGA. Acest cerc vicios dureaza de zeci de ani. Toate aceste masuri restrictive luate de catre conducerea si executivul AJVPS Mures, vor amplifica nemultumirile pescarilor din ultimele luni, exprimate cu ocazia unor sedinte. Faptul ca pescarii au inceput sa se organizeze in grupe (pana acum fiind doar o singura grupa cu 8500 de membrii) si sa aiba initiative si propuneri organizatorice, din ceea ce se vede nu e deloc pe placul conducerii. Satui de faptul ca de zeci de ani, AJVPS-ul s-a implicat foarte putin in activitatile specifice pescuitului, din ce in ce mai multi pescari s-au hotarat sa participe activ, ca voluntari alaturi de consilierii pescari si autoritati la actiuni de prevenirea si combaterea braconajului piscicol, la actiuni antipoluare si de ecologizare a malurilor apelor, cat si la actiuni de populare cu puiet de pesti.

Din pacate conducerea AJVPS in loc sa accepte calea dialogului si sa asculte propunerile organizatorice ale consilierilor pescari, adopta o strategie “cu pumnul in gura” restrictiva, din care cu siguranta nimeni nu va avea de castigat. Probabil se feresc sa fie deranjati de intrebari incomode cu privire la: realocarea unor sume din contul pescarilor catre cheltuielile generale fara stirea acestora, a faptului ca un consilier pescar (Bogdan Cordos) a fost suspendat pentru niste afirmatii facute in cadrul unei sedinte tocmai pe tema clarificarii situatiei financiare a pescarilor si  propunea ca unele articole din statut sa fie modificate in cadrul AGA , clarificarea normelor de reprezentare a pescarilor in consiliu si in AGA, cat si chestiuni care tin de modificarea statutului, modificari care sunt dorite de membrii pescari, pentru a avea si ei drepturi egale cu membrii vanatori, pentru a putea sa se gospodareasca mai bine in activitatile specifice pescuitului recreativ sportiv.

Asadar domnilor pescari mergeti sa va sustineti punctul de vedere si sa va sprijiniti cauza, daca vreti ca actiunile ce au fost demarate anul trecut sa aiba o continuitate. Maine, joi ora 17, Ansamblul Muresul din cartierul Dambul-Pietros.

MS / Foto: colaj