Barajele de stopare de la Iernut se dovedesc ineficiente…

În urma poluării accidentale a cursului de apă Mureș, produsă în data de 13.04.2018, pe raza localității Iernut, județul Mureș, forțe din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș și Crișuri, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara și Arad și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara acționează pentru montarea unor baraje absorbante, acestea fiind amplasate la confluența râului Căian cu râul Mureș, în zona localității Bejan, comuna Șoimuș.

Din informațiile primite de la ISU Alba, pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe râul Mureș, pe raza localității Șibot.

Sub coordonarea prefectului, reprezentanții ISU și SGA au luat măsuri pentru a deschide golirile de fund în vederea asigurării unei curgeri laminare în amonte. Montarea s-a făcut oblic față de axul principal de curgere pentru a putea dirija unda de poluare către mal unde există posibilitatea de a recupera agentul poluant cu pompe de absorbție la suprafață. În cursul zilei de duminică se vor monta încă două baraje absorbante. Lucrările se execută de către SGA Hunedoara în cooperare cu ISU Hunedoara. Unda de poluare nu a ajuns până la această oră în zona de captare de la Șoimuș.

Sursa: pref. Hunedoara