Traditia transformata in deliciu…

Chef Cătălin Scărlătescu face drob si cozonac după rețeta bunicii sale în fiecare an, de Paște. Sunt rețetele pe care le prețuiește cel mai mult, de aceea a și împărtășit-o cu voi, pentru că vrea să se bucure de gustul minunat al acestui preparat cât mai multă lume.

Rețeta de drob de miel a lui chef Cătălin Scărlătescu…

Ingrediente: organele de la un miel – ficatul, rinichii, plămânii, inima, 250 g carne de miel, 400 g ceapă și usturoi verde, 400 g mărar și pătrunjel verde, ouă bătute (pentru fiecare kilogram g de compoziție se folosesc 8 ouă bătute), sare, piper, ulei de floarea soarelui, prapure.

Mod de preparare: organele și carnea se taie cuburi mari și se călesc în tigaie în ulei de floarea soarelui, cu sare și piper. Apoi, se dau deoparte și se lasă la scurs. 25% din compoziție se taie cuburi mici, restul se toacă la mașina. Ceapa și usturoiul verde se toacă mărunt și se prăjesc în tigaia în care au fost călite organele. Se lasă până se evaporă toată apa din tigaie. Mărarul și pătrunjelul se toacă “aproape fin”. Se amestecă bine toate ingredientele. Se cântărește compoziția și se adaugă ouăle bătute omletă. Se asezonează cu sare și piper. Se învelește compoziția în prapure și se dă la cuptor la 140 °C, pentru 50 de minute. Se servește rece, cu muștar alături.

Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu…

Ingrediente:  1 kg făină / 250 gr zahăr / 450 gr lapte/ 5 ouă / 60 gr drojdie / 300 gr unt belgian / 500 gr nucă / 200 gr rahat / 150 gr ciocolată belgiană / 30 gr portocală confiată/ 30 gr coajă de lămâie

Mod de preparare: Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă. Gălbenușurile se freacă cu sarea.

Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit o oră. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Sursa: retete.ro / Foto: colaj