7.5 C
Targu Mures
joi, aprilie 18, 2024
Acasă Autoritati locale Profesori! Impovararea elevilor cu teme de casa este ilegala! Respectati legea!

Profesori! Impovararea elevilor cu teme de casa este ilegala! Respectati legea!

Stimate domnule Ioan Macarie,

După cum ştiţi, în calitatea de inspector şcolar general al judeţului Mureş, aveţi datoria de a veghea la respectarea legii în toate instituţiile de învăţământ din judeţ, la fel cum directorii de şcoli au aceeaşi datorie în unităţile ale căror manageri sunt.

Nu e un secret pentru nimeni faptul că în multe şcoli din judeţ şi din ţară elevii primesc mult mai multe teme de casă decât ar fi normal. Zeci de părinţi ai unor elevi de gimnaziu, în special, mi-au spus că ai lor copii trebuie să facă teme de casă uneori şi patru-cinci ore într-o după-amiază. Nu mai insist asupra programului şi aşa aglomerat al unui copil de 11-14 ani, care, după ce stă şase ore la şcoală, mai trebuie să lucreze şi patru ore acasă. Şi asta săptămâni întregi la rând.

După cum probabil ştiţi, există Ordinul de ministru nr. 5893 din 28.11.2016, privind temele pentru acasă în învăţământul preuniversitar, pe care îl ataşez la prezenta scrisoare deschisă. În acesta se precizează clar câte teme de casă trebuie să primească un elev:

      • la clasa pregătitoare nu se dau teme
      • în învăţământul primar temele nu au voie să depăşească o oră.
      • în învăţământul gimnazial temele vor fi de maximum două ore.
      • în perioada vacanţelor nu se dau teme.

Din discuţiile pe care le-am purtat cu numeroase cadre didactice, am constatat că cele mai mari probleme apar la ciclul gimnazial, unde fiecare elev are mai multe cadre didactice, iar un profesor nu are cunoştinţă de câte teme au prevăzut alţi profesori într-o anume zi.

În calitatea mea de consilier local, sunt membru în consiliile de administraţie ale gimnaziilor „Nicolae Bălcescu” şi „Al. Ioan Cuza” din Tîrgu Mureş. După câteva luni de discuţii, am reuşit să conving cele două gimnazii să adopte un „orar al temelor”. Din cauza lipsei informatizării şi digitalizării şcolilor, soluţia găsită nu e cea mai modernă, dar s-a dovedit a fi eficientă. În fiecare catalog al claselor din aceste gimnazii este pus un tabel (pe care vi-l ataşez acestei scrisori deschise), în care fiecare profesor trebuie să noteze când a dat temă şi cât timp va necesita rezolvarea ei.

După cum ştiţi, nesocotirea unui Ordin de ministru, care are rang de lege,reprezintă abuz în serviciu. Vă ofer prin prezenta scrisoare deschisă şansa de a pune capăt unor abuzuri, care se petrec la adresa copiilor mureşeni. Şi de a deveni, alături de mine, un apărător al drepturilor elevilor.

Vă rog respectuos să implementaţi acest „orar al temelor” la nivelul întregului judeţ. Aştept cu interes răspunsul dvs., care sper să conţină şi data de la care se va implementa acest „orar al temelor” şi metodele de monitorizare ale aplicării sale.

Cu aceeaşi consideraţie,

Radu Bălaş, consilier local al Municipiului Tîrgu Mureş

P.S. Părinţii care consideră că o cantitate foarte mare de teme vor face din copilul lor unul mai deştept şi mai realizat în viaţă, sunt liberi să facă exerciţii câte vor. Dar cantitatea uriaşă de teme nu mai trebuie să fie regulă pentru toţi.

Sursa: preluare integrala oameniliberi.com / Foto: colaj