Coruptia sau incompetenta? Vezi rezultatele sondajului…

Suntem “campioni” în Europa la capitolul decese în accidente auto. În medie, 5 oameni mor în fiecare zi pe șoselele din România. Statisticile Poliției Rutiere pentru 2017 confirmă cifrele negre pentru al treilea an consecutiv: 8639 accidente grave, 8170 răniți grav și 1950 persoane decedate.

O acțiune comună intre Asociatia Proinfrastructura si comunitatea Declic este un chestionar prin care s-a dorit sa se afle ce cred membrii Declic (peste 350.000) despre problemele infrastructurii rutiere, care sunt urgențele și unde trebuie pusă presiune pe autorități. Iată ce am aflat.

Suntem cu toții afectați mult sau extrem de mult de calitatea precară a infrastructurii rutiere din România. Mai precis, 97% din cei 5372 de membri care au răspuns cred că sunt afectați mult sau deosebit de mult de calitatea drumurilor din țara noastră. 62% din respondenți au fost implicați deja într-un accident.

Cauzele majore ale accidentelor sunt, în opinia celor mai mulți respondenți, legate de lipsa autostrăzilor (28%) și starea precară a drumurilor (33%). Restul celor ce au răspuns la chestionar consideră că principala vină este, totuși, a șoferilor care nu reduc viteza în funcție de condițiile de drum (30%) sau sunt neatenți/obosiți la volan (9%).

Ce poate fi făcut? Să construim cu prioritate noi autostrăzi, cred 14% și să îmbunătățim infrastructura existentă – 5%, dar, cel mai bine, ambele în același timp – 80%. Foarte interesantă este părerea oamenilor despre cauza pentru care avem o infrastructură rutieră precară. Doar 16 persoane cred că lipsa fondurilor este principala problemă. Cei mai mulți (peste 99%) dau vina pe corupția din sistem, pe incompetența autorităților sau pe ingerința politicului în luarea deciziilor.

Care este autostrada cea mai importantă și care ar trebui realizată în cel mai scurt timp? 40% cred că A1 Sibiu-Pitești ar trebui să aibă prioritate, pe locul doi A3 Ploiești-Comarnic-Brașov (27%) și a treia autostradă considerată prioritară este A8 Târgu Mureș-Iași (16%).

Aici găsiți rezultatele complete ale chestionarului: http://bit.ly/2u4cK0Q. Nu uitați să semnați petiția pentru deschiderea A10: http://bit.ly/2Hmbwjw. Lipsa autostrăzilor și calitatea slabă a drumurilor existente generează mari probleme pentru noi toți. Împreună putem schimba situația!

Sursa: Asociația Pro Infrastructură