Reconversie profesională sau un nou “tun” pe banii târgumureşenilor? Pe acelasi teren primit gratuit de la primarie…

După cum bine ştiu toţi târgumureşenii, pe rolul Tribunalului Mureş se află în fază de judecată dosarul nr. 1883/2016, în care atât primarul Dorin Florea, cât şi fostul secretar al municipiului, Maria Cioban, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie. Mai exact, potrivit comunicatului DNA, procurorii anticorupţie au constatat că cei în cauză au atribuit CU TITLU GRATUIT, unei asociaţii sportive, un teren în suprafaţă de peste 20.000 mp, “omiţând” să aducă la cunoştinţa consilierilor locali faptul că acea asociaţie nu era una de utilitate publică şi, potrivit legii, nu putea să beneficieze de facilitatea “cu titlu gratuit”.

Terenul se afla şi se află şi în prezent, în proprietatea municipiului Tg. Mureş (adică, este bun public!), iar beneficiarul gratuităţii era Asociaţia Sportivă TRANSIL 2008 Tîrgu Mureş (adică, o entitate privată controlată de nimeni altcineva, decât de către MAIOR CLAUDIU!). La rândul ei, Asociaţia sportivă TRANSIL 2008, adică MAIOR CLAUDIU, percepea şi primea chirie de la Asociaţia Sportivă ASA Tîrgu Mureş, pentru terenul aferent bazei sportive, pe care-l primise cu titlu gratuit de la Primărie! Inginerie financiară demnă de filme SF! Până aici, lucruri cunoscute şi arhicunoscute, în privinţa cărora instituţiile statului îşi continuă treaba.

Nu mică ne-a fost însă mirarea să constatăm recent că, în această perioadă în care echipa-simbol a oraşului, transformată de Claudiu Maior în propria sa jucărie, a fost băgată în faliment de managementul progresist al tandemului FLOREA-MAIOR, în incinta Stadionului TRANSIL de pe strada Insulei (pentru cei care nu cunosc, stadionul defunctei ASA Tg. Mureş) s-a deschis un nou şantier.

Nu, nu este vorba de vreo modernizare a bazei sportive sau de vreo investiţie publică în folosul comunităţii! Este vorba de o investiţie a unei entităţi private – Asociaţia Sportivă TRANSIL 2008 Tîrgu Mureş, deţinută de CLAUDIU MAIOR ŞI MAMA ACESTUIA – care au demarat lucrările de construire şi amenajare a unei săli de evenimente – restaurant, fără aprobarea, de către Primărie, a unei documentaţii de urbanism şi fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de construire. Abuzuri la indigo: Maior cu restaurantul, iar bunul său prieten Elod Magyary, medic şi consilier local, cu cabinetul.

Surprinzător, nu? Dar, şi mai surprinzător este faptul că acest şantier se suprapune, cu ce credeţi? Cu terenul pe care, în urmă cu câţiva ani, Florea Dorin îl acordase – repetăm, CU TITLU GRATUIT – asociaţiei sportive! Este interesant de urmărit ce se va întâmpla după expirarea, în cursul anului 2018, a perioadei de “folosinţă gratuită”. Putem anticipa că, la presiunea lui Maior Claudiu, din ce în ce mai resimţită de angajaţii Primăriei, aceştia vor prelungi, contrar legii, dreptul de folosinţă gratuită?

Oricum, construirea restaurantului cu destinaţie de sală de evenimente, ridică cel puţin câteva probleme de legalitate. Prima, este legată de faptul că, pentru autorizarea restaurantului, Asociaţia sportivă TRANSIL 2008 a obţinut de la Primăria Tg. Mureş certificatul de urbanism nr. 107/17.01.2018 pentru “Reamenajare, modificare şi extindere clădire multifuncţională existentă, schimbare de destinaţie parţială în sală de evenimente – restaurant şi spaţii de cazare, amplasare firmă”, dar, deşi construcţia este aproape finalizată, nici până în prezent NU A FOST OBŢINUTĂ AUTORIZAŢIA DE CONSTRUIRE. Oare ce va face arhitectul-şef Dana Miheţ în aceste condiţii? Va manifesta servilismu-i bine cunoscut şi va elibera autorizaţia de construire de intrare în legalitate? Sau ce face Poliţia Locală (PLM)? L-a amendat pe proprietarul construcţiei neautorizate? A dispus încetarea lucrărilor până la intrarea în legalitate, aşa cum se întâmplă în situaţiile în care proprietarii nu au “intrări” la Primărie?

Pe de altă parte, este cel puţin curios faptul că o asociaţie sportivă non – profit investeşte în săli de evenimente şi spaţii de cazare sau că, aceeaşi asociaţie sportivă non – profit are resurse financiare pentru astfel de investiţii. Ne întrebăm de unde provin aceşti bani? Ar putea fi de la Asociaţia Sportivă ASA Târgu Mureş, care a intrat în faliment şi care i-a ţepuit pe mulţi jucători care i-au trecut pragul? Sau din umilul salar de consilier personal al lui Claudiu Maior?

Sau poate Claudiu Maior nu este decât “creierul” care “rezolvă” tot ceea ce nu se poate rezolva normal şi legal în acest oraş, iar în realitate banii investiţi aparţin altor patroni de restaurante şi săli de evenimente, abonaţi în ultimii ani la organizarea de evenimente pentru Primărie. Desigur, din bani publici! Nu că nu s-ar fi simţit bine angajaţii Primăriei la Restaurantul Căsuţa Bunicii sau, mai nou, la Tineretului, dar suntem un pic invidioşi! Sic!

Miki Blaga / Foto: MS