Asociaţia clujeană GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, cere îndepărtatea persoanelor dovedite că au plagiat din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei, printre care se numără ministrul Educaţiei, Valentin Popa, dar şi rectori şi prorectori din mai multe oraşe.

Potrivit unei scrisori deschise a Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca trimisă, marţi, ministrului Educaţiei, calitatea unei şcoli moderne depinde de calitatea morală a dascălilor şi de măsura în care absolvenţii ei sunt educaţi ca cetăţeni integri.

GRAUR solicită, în mod ferm şi explicit, îndepărtarea din componenţa şi structurile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a prof. univ. Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale, a prof. univ. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a prof. univ. Ştefana Jurcoane, prodecan al Facultăţii de Biotehnologii din Universitatea de Ştiiţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a prof. univ. Tudor Sajin, de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, a prof. univ. Mihai Dimian, prorector al Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, a prof. univ. Radu Oprean, director al Şcolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu’” Cluj-Napoca, a prof. univ. Ioan Groza, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Siseşti”, a prof. univ. Cornel Cătoi, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Siseşti”, a prof. univ. Valentin Popa, ministrul Educaţiei, rectorul Universităţii ”Ştefan Cel Mare” Suceava, a prof. univ. Ştefan Antohe, decan al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi a prof. univ. Ioanel Sinescu, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, membru al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale.

”Considerăm ca ilegal şi imoral ca o persoană, dovedită că a folosit plagiatul ca un mijloc lipsit de integritate pentru promovare şi devenire profesională, să ajungă să decidă într-un organism al statului asupra devenirii profesionale a colegilor săi, mai tineri, pentru care ar trebui să fie exemplu viu. Menţionăm că prezenţa acestor persoane în organismul de evaluare şi decizie al Ministerului Educaţiei asupra diplomelor şi titlurilor universitare a fost stabilită prin ordin de ministru. Este de aceea firesc să solicităm ca îndepărtarea lor din organismul consultativ menţionat să fie realizată şi apoi menţionată, în mod explicit, împreună cu motivul îndepărtării, adică incompatibilitate de integritate, în Monitorul Oficial şi într‐un comunicat oficial care să fie publicat în structura paginii de internet a ministerului”, se subliniază în scrisoarea deschisă a GRAUR.

Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din România lansat la 6 februarie 2012.

Sursa: mediafax.ro / Foto: colaj