Trebuie să transformăm un accident nefericit, într-un fel de trezire…

Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, Mircea Diaconu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Primăria Sighişoara, că municipalitatea trebuie să urgenteze procedurile pentru refacerea zidului cetăţii, după recenta prăbuşire a unei porţiuni a acestuia şi că acest accident nefericit trebuie transformat într-un fel de “trezire”.

“Trebuie să jucaţi tare, să spuneţi că sunteţi Sighişoara, sunteţi unici. Cumva poate că trebuie să transformăm un accident din acesta nefericit, cum a fost căderea zidului, într-un fel de trezire (…) Luaţi-o aşa că, ca un semn de la Cel de sus, ca un fel de trezire. Nu e posibil să ai o Sighişoara şi să se întâmple lucruri din acestea (…) Italienii iau totul din fondurile europene fiindcă adoptă cea mai bună metodă, protecţia a patrimoniului prin prevenţie, adică nu să aştepţi să cadă şi apoi intervii. Şi aici soluţia este accesare de fonduri europene direct, pe proiecte mari (…) Când te duci să ceri, trebuie să ceri pachete mari, dacă zidul e şi al Primăriei şi al Bisericii Evanghelice, dar nu poţi să te duci pe fiecare cărămidă cu un raport. Cu cât faceţi cuplaje mai mari, proiecte regionale chiar – toată cetatea e un tot unitar, nu o poţi face pe bucăţi – cel mai uşor se finanţează acest gen de proiecte. Există un curent favorabil şi pentru fi mândru că eu l-am deschis asupra abordării integrate a patrimoniului – economie, educaţie, viaţa de zi cu zi, business – ceea ce înseamnă mutarea acestora cât mai aproape de comunitate, către administraţii”, a declarat Mircea Diaconu.

O alta portiune zace cazuta de peste 20 de ani, primarul nu a facut nimic…

Primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a arătat că după căderea unei porţiuni din zidul Cetăţii Medievale din Sighisoara, la faţa locului s-au deplasat specialişti ai Institutului Naţional al Patrimoniului, dar că deşi se aştepta la nişte soluţii din partea acestora, deocamdată nu a primit nimic.

Edilul a spus că este înspăimântat la gândul ca nu cumva să se întâmple şi în cazul zidurilor Cetăţii Medievale din Sighişoara ceea ce s-a întâmplat şi cu turnul Bisericii Evanghelice din Rotbav, care s-a prăbuşi de doi ani şi nu s-a mai întâmplat absolut nimic pentru refacerea lui.

Mălăncrăvean a precizat că, pe lângă porţiunea de 4,6 metri din Tronsonul 11 al Zidului Cetăţii Medievale, care s-a prăbuşit recent, mai există o porţiune de circa 10 metri, pe Tronsonul 7, care este în pericol de prăbuşire, iar o altă porţiune de zid, pe tronsonul 17, zace căzută de peste 20 de ani.

“În 2016, acest tronson a fost inclus Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (PNR). Institutul Naţional al Patrimoniului urma să ne facă studiile pentru reabilitarea acestor ziduri, însă anul trecut, din păcate, nu au avut fonduri, dar le-au prins pentru acest an. Au fost aici, au constatat prăbuşirea a 4,60 metri din zid, au constatat că am izolat bine zona. Mai avem o problemă pe Tronsonul 7 al Zidului, în spatele Bisericii Catolice, unde există pericolul prăbuşirii pe circa 10 metri. Am cuprins acest proiect pe finanţare locală, vrem să mergem pe proiectare şi execuţie (…) Mai există o porţiune de zid căzută de 20 de ani, de aproximativ 5 metri”, a subliniat Ovidiu Mălăncrăvean.

Sursa:agerpres.ro