Pedepsele pentru anumite infracțiuni sexuale ar putea fi majorate, potrivit Propunerii legislative pentru modificarea articolelor 218 şi 219 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, propunere înregistrată recent la Senat pentru dezbatere.

Concret, proiectul de act normativ prevede majorarea pedepselor pentru viol și agresiune sexuală. Astfel, pentru infracțiunea de viol, adică raportul sexual săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitatea de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare, se propune pedeapsa cu închisoarea de la zece la douăzeci de ani, față de pedeapsa actuală, care este închisoare de la trei la zece ani.

În situația în care violul are loc atunci când victima se află în îngrijirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, atunci când este rudă, când victima are vârsta mai mică de 16 ani, când violul a fost comis pentru a genera materiale pornografice, când a rezultat vătămarea corporală în urma faptei sau fapta a fost săvârșită de mai multe persoane, pedeapsa propusă este de închisoare de la 15 la 25 de ani și poate ajunge, în anumite situații, chiar la detenție pe viață. În prezent, pedeapsa pentru infracțiunea de viol în condițiile menționate mai sus este de închisoare de la cinci la doisprezece ani.

În cazul în care violul are ca urmare și moartea victimei, pedeapsa propusă este una singură, și anume detenția pe viață, spre deosebire de pedeapsa actuală, care este de închisoare de la șapte la optsprezece ani.

Sursa: avocat.net / Foto: colaj