In judetul vecin sedintele de consiliu debuteaza invariabil cu „Tatal nostru”…

Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza a negociat poziții politice pentru preoți din subordinea canonică, transformându-i în candidați PSD, PNL, ALDE sau PDL la alegerile locale desfășurate în ultimul deceniu. La Sibiu, eparhul Bisericii Ortodoxe Române a brevetat o metodă încrucișată unicat: un preot candidat la social-democrați, un preot candidat la liberali, amândoi însărcinați personal de mitropolit să vegheze la promovarea și protejarea intereselor lumești ale slujitorilor Domnului.

De când Mihai Sămărghițan este membru în Consiliul Județean Sibiu, atmosfera din legislativul local este mai sobră, de parcă sutana preoțească ar îmblânzi dracii politici ai colegilor la costum. Când se aprind spiritele peste măsură, iar consilierii dau în clocot, părintele Sămărghițan strigă peste capetele membrilor adunării: „Taie popa limba!”. Și atunci toată lumea râde și lucrurile revin la pace, la liniște.

Imediat după alegerile locale din 2012, consilierii județeni de la Sibiu s-au și înțeles asupra unei cutume: nicio ședință de consiliu să nu înceapă fără rugăciune. Și așa a fost – de aproape șase ani, lucrările legislativului sibian debutează invariabil cu „Tatăl nostru”. Închinarea introductivă este oficiată, pe rând, de câte un preot – pentru că Mihai Sămărghițan nu este singurul slujitor al Domnului angajat politic să apere interesele Bisericii și să le promoveze chiar din interiorul administrației locale.

Nu Dumnezeu binecuvântează, totuși, această stare de fapt – ci mitropolitul Ardealului și arhiepiscop al Sibiului, Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza. Arhiereul ortodox a pus la punct un canon informal de participare în alegeri: plasează preoți-candidați pe listele mai multor partide, cărora li s-au negociat poziții politice exact în comisii legiuitoare de interes pentru Biserică (cele care reglementează pe linie de culte, dar și în zona de asistență socială, unde eparhiile BOR sunt tot mai active).

Sursa:safielumina.ro / Citeste mai mult / Foto: colaj