Adevarul despre una dintre cele mai reprezentative cladiri…

Casa Burger – “Cocosul de Aur” – este un monument de seamă al municipiului Tîrgu Mureș. A fost construită de un om de afaceri prosper din Tirgu Mureş, berarul Albert Burger, în 1897, la câţiva ani după fabrica de bere care îi aparţinea deja. A rămas un teren pe colţ, unde berarul Burger a decis să-şi construiască o locuinţă – o clădire de locuit, în stil neobaroc, cu elemente secession, care a avut această destinaţie până în preajma celui de-al doilea război mondial.

După aceea, firma a intrat în faliment, iar clădirile berarului Burger – palatul, fabrica de bere, un restaurant, o grădină de vară situată în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş – au intrat în proprietatea unei bănci la care acesta era dator. În timpul perioadei comuniste, toate proprietăţile au fost naţionalizate, iar clădirea “Cocoşul de Aur” a fost repartizată unei întreprinderi de alimentaţie publică.

În anii ’50-’60, imobilul a fost depozit de băuturi spirtoase, pentru ca, în anii ’70, după ce a fost amenajat ca restaurant, aici să funcţioneze cea mai fîn vogă grădină de vară din oraş din perioada comunistă.

Dupa anii 90′, proprietarii cladirii au lasat-o in paragina…

In anii ’90, clădirea de la “Cocoşul de Aur” a intrat în proprietatea societăţii Unic, fiind apoi cumpărată de Romarta SA Bucureşti. Patronii din capitala au inchiriat cladirea cativa ani unor diversi investitori privati care au desfasurat in locatie o serie de activitati comerciale, de la bar, restaurant si pana la club de striptease.

Ulterior, probabil nefiind interesati de venitul adus din inchiriere, proprietarii au lasat cladirea sa se degradeze pana ce aceasta a ajuns aproape o ruina.

Primarul observa oportunitatea data de notorietatea cladirii si incepe razboiul, dovedit fals in final…

Daca tot se apropia campania electorala din 2012, primarul inculpat Dorin Florea, simte oportunitatea subiectului oferit de notorietatea cladirii Cocosul de Aur si incepe o campanie mediatica fara precedent. Initial, prin promovarea puternica in mass media, a unor amenzi acordate proprietarului cladirii. Ulterior, instaleaza un baner imens in fata locatiei pe care era inscriptionat “Aceasta cladire NU apartine orasului. Proprietar este Romarta SA Bucuresti”.

Din pacate targumuresenii l-au crezut si l-au votat, el devenint omul bun in fata dusmanului de la Bucuresti. Ce nu stiau prea bine atunci alegatorii este ca acest tip de “promovare falsa pe subiecte de notorietate” cu impact emotional devenea o practica a acestuia, dar in toate cazurile era vorba de o falsitate. Ca acest caz a fost unul fals, e dovedit, trebuie doar sa ne uitam la urmatoarele actiuni de acest gen si situatia se lamureste complet: a cerut si primit caldirea UM de la Podul Mures, dar a lasat-o ani de zile la fel; a cerut si primit stadionul municipal, dar a fost lasat si acesta la fel.

Cand primarul isi convinge prietenul de familie sa o cumpere, situatia se schimba total…

În anul 2015, cladirea a fost cumpărată de “moștenitorul” imperiului Romur, Cosmin Pop – avere dobandita în urma căsătoriei cu fiica proprietarului Grigore Dumbravă, decedat între timp -, prieten de familie cu primarul inculpat Dorin Florea.

La insistentele amicului Florea, care simtea apropierea alegerilor din 2016, el fiind tot cu banerul pueril in strada si problema nerezolvata, Cosmin Pop incepe negocierile cu societatea Romarta si reuseste achizitia cladirii relativ repede, lucru nereusit de tovarasul lui de la primarie ani de zile. Gurile “rele” din targ puneau nereusita achizitiei de catre primaria Tirgu Mures pe seama unor “neintelegeri” in privinta comisionului. 😉

Ce ne-a frapat cel mai tare este ca din momentul achizitiei de catre amicul lui, Florea a renuntat la toate actiunile impotriva. Nu a mai acordat amenzi, a inlaturat rapid banerul din strada si nu a mai comentat pe subiect absolut deloc, desi au trecut aproape 3 ani de la acel moment iar cladirea se afla tot in stare de ruina. De ce?! Vorbim cumva de dubla masura?

“Salvatorul” cladirii monument se lasa asteptat…

Asadar, cel care se dadea marele salvator al acestei cladiri unice, a ramas, cel putin pana acum, doar la stadiul de declaratii pompoase cu planuri marete de viitor, date cam o data pe an in “Monitorul primariei”. Este adevarat ca descrie in amanunt ce si cum va face, problema este ca doar in cuvinte, pana la fapte se pare ca e cale lunga, au trecut deja 3 ani si probabil mai trec cativa pana la inceperea si finalizarea lucrarilor de renovare.

Un numitor comun in toate aceste povesti este modalitatea de abordare a lui Cosmin, izbitor de asemanatoare cu a primarului inculpat, amandoi vorbesc mult, observa rapid problemele, doar ca nu le prea rezolva. Daca am cunoaste analele prieteniei dintre cele doua familii am putea spune mai exact cine de la cine a preluat vorbele goale. Nu stim daca relatia a inceput pe vremea cand Cosmin Pop detinea societatea de constructii Alfa Construct, societate abonata intr-o vreme la lucrarile pe bani publici oferite de primaria Tirgu Mures sau a debutat ulterior cand a “mostenit” fabuloasa avere peste noapte si a putut accede astfel in gasca lor.

Epilog fara sfarsit…

Referitor la aceasta remarcanta cladire s-ar mai putea spune multe, in special despre bataia de joc in care a fost lasata ani de zile de catre toti proprietarii fara exceptie. S-a organizat si o dezbatere publică intitulată „Încotro Cocoşul de Aur?”, organizată de Organizaţia Tîrgu Mureş Democratic in anul 2015, imagini video pe care le redam la final.

Tot gurile “rele” din targ spun ca exista sanse reale de aducere la stadii conforme a cladirii, dar se vor face doar in apropierea urmatoarelor alegeri, undeva prin 2019-2020, moment propice pentru un nou subiect de campanie electorala, doar ca nu se stie exact in scopul cui va fi folosit: a actualului primar sau a prietenului Cosmin, mai nou aspirant la functia de primar. Speram sa fie doar zvonuri si lumea sa nu aiba dreptate, nu de alta dar ar fi ceva de genul “acelasi Florea, da’ cu alta palarie”;)

Toth Gramma / Video: youtube / Foto cop: colaj