Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității vă supune atenției subiectul înșelăciunilor pe înțelesul tuturor.

Ce sunt înșelăciunile?

Pentru infractori — modalități ‘la îndemână’ și foarte ingenioase de a obține câștiguri serioase, profitând de buna-credință a oamenilor!

Pentru victime — prejudicii consistente, banii/economiile adunate în timp sau ‘ocazii’ în plus de îndatorare, pentru o ‘așa-zisă’ rezolvare a situației!

Infractorii găsesc mereu diverse metode, de la ‘premii’, la ‘accidente’, la ‘modeling’ și mașini de cusut, iar persoanele în vârstă sunt preferate pentru victimizare!

Printre metode — sunt și cele cu pretextul DERATIZĂRII, DEZINSECȚIEI, ‘DE LA GAZE’, ‘DE LA LUMINĂ’, ‘DERATIZAREA’, CITIT CONTOARE’. Persoana (sau persoanele) se prezintă la ușă și spune că este angajat ‘de la gaze’, ‘de la lumină’ sau vine cu ‘deratizarea’. El poate avea ecuson și legitimație falsă sau chiar unelte la el. După ce intră în casă se preface că lucrează și vă cere o cană cu apă sau orice altceva pentru a vă face neatenți. Profită și fură din locuință bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare.

Atenție !!! Nu vă lăsați înșelați! La bloc, acest aspect e reglementat prin asociația de proprietari, iar la casă, noi suntem cei care solicităm unei firme autorizate acest tip de servicii. Permițând accesul în locuință oricui, ne expunem nu doar riscului de a fi ‘taxați’ degeaba, ci și aceluia de a rămâne fără bani sau obiecte din casă!

Dacă ați devenit victimă, anunțați IMEDIAT Poliția! Împărtășiți și cu alții aceste informații, avertizați în special persoanele în vârstă!

FIȚI VIGILENȚI! NU VĂ LĂSAȚI ÎNȘELAȚI!

Nu lăsați emoțiile să vă copleșească! Gândiți-vă bine înainte de a lua o decizie!

Fiți prudenți când cineva vă solicită o sumă de bani!

Acționați legal atunci când cumpărați sau vindeți bunuri sau servicii! Renunțați la ‘încrederea oarbă’ în oameni!

Nu uitați! Ghicitoarele există doar în povești!

Țineți minte: ‘accidentele’ nu se rezolvă la telefon!

IPJ Mures / Foto: colaj