La munte, temperaturi resimtite de -34 grade…

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că de la sfârşitul săptămânii va pătrunde în ţară o masă de aer rece de origine polară, în weekend înregistrându-se valori între -8 şi – 18 grade Celsius în Transilvania.

“De la sfârşitul acestei săptămâni, o masă de aer rece de origine polară va pătrunde în ţara noastră, determinând scăderea semnificativă a valorilor termice, atât a celor maxime, cât şi a celor minime, astfel că vremea va deveni deosebit de rece. Pe parcursul nopţilor, vom vorbi de ger. În afară de temperaturi scăzute, la sfârşitul săptămânii revin si ninsorile”, a declarat meteorologul de serviciu al ANM, Oana Catrina.

In judetul Mures, temperaturile vor scadea pana la -11 grade, iar ninsorile sunt asteptate inca din noapte de sambata spre duminica.

In acelasi timp, Salvamont Salvaspeo Mures ATENTIONEAZA ca in urmatoarele zile, in intreaga zona montana a Judetului Mureș se vor inregistra temperaturi foarte scazute.  In zona inalta, mai ales in noaptea de Sambata si Duminica vantul va atinge viteze moderate de 30-40 km/h dar care vor genera un windchill (temperatura resimtita de corp) in jurul valorii de -34 grade.

Nu uitati sa aveti haine de schimb, manusi si ochelari de protectie , un termos individual cu ceai cald. Nu parcurgeti traseele cu expunere prelungita in vant si nu stationati in culoarele de vant . Gradul de pericol de avalanșă rămâne în continuare de gradul 2-3 în altitudini de peste 1300 de metrii. Stratul de zăpadă depășește 150 de cm !


FIGYELEM! A kovetkezo napokban ugy a Kelemen mint a Gorgenyi havasokban nagyon hideg lesz. A magassabb reszeken foleg szombaton es vasarnap a szel sebessege eleri a 30-40 km/h sebesseget es ezert a testen erzett homerseklet elerheti a -34 fokot. Ha turazni indul legyen onnel megfelelo teli felszereles, csereruha, siszemuveg, meleg tea stb…A lavinaveszely tovabra is 2/3 fokozatu az 1300 meter feletti magassagokban es a horeteg vastagsaga eleri a 150 centimetert.

Sursa: ANM / accuweather.com / Salvamont Salvaspeo Mures / Foto: colaj