Este vorba de participarea targumureseanului Marton Kodok la un eveniment de 2 zile in California, la sediul Google din Mountain View. Acesta va avea ocazia sa discute direct cu inginerii si sefii de departamente a serviciilor cloud computing ce se regasesc pe Google Cloud Platform(GCP). Mai exact, acele servicii ce sunt rulate de serverele de mare performanta si care se regasesc in cele zeci de datacenter-uri Google din lume.

Obiectivele evenimentul sunt, printre altele, discutarea serviciilor vizionate de Google sau aflate in faza de concept sau dezvoltare. Oferirea de feedback din partea noastra a expertiilor in acest domeniu catre departamentele Google referitoare la serviciile cloud, imbunatatiri, functionalitati noi propuse. Aceasta sedinta se desfasoara sub un acord de confidentialitate.

E o ocazie unica pentru experti din lume, programatori talentati sa le fie ascultate ideiile si sa fie selectate si aplicate in viitor la serviciile dezvoltate de Google.

MS: Cum reuseste un targumuresean sa fie invitat de Google la dezbateri interne?

Marton Kodok: Prin efort si straduire multa si un pic de noroc mi-am construit o cariera in IT. Am pornit din Scoala Generala nr. 20 din Tudor. La indrumarea cadrelor didactice am ajuns sa continuu studiile la Liceul Papiu. De acolo la Universitatea Sapientia, unde am terminat doua studii. Dupa o perioada in care am lucrat pentru un partener din Australia, apoi prin intermediari cu Vodafone din Izlanda la terminarea studiilor m-am angajat la compania locala REEA Tirgu Mures.

A fost nevoie de nopti lungi de codare, de implicare, dedicare, idei originare si un pic de talent ca sa ajung unde sunt azi, cu ajutorul colegilor si a proiectelor interesante. Am ajuns ca pe portalul StackOverflow.com sa am azi 120 000 puncte de multumire, primite in schimb pentru raspunsurile formulate la diverse intrebari puse de alti programatori pe forum.

In 2016, la un eveniment IT, vine la mine un reprezentant Google si se prezinta, iar dupa doar zece minute de discutii imi spune ca ma va nominalaza ca Google Developer Expert(GDE) pentru ca am toate calitatiile necesare. De atunci sunt membru in comunitatea GDE. Nu e oferta de angajare, ci doar membru a unei comunitati de experti IT, o recunoastere oficiala a calitatiilor exemplare si profesionale de catre un gigant ca Google, si nu e remunerata. Sunt alti 4 romani selectati din diverse domenii IT: Cloud, Android, Javascript. De atunci am avut ocazia sa particip la evenimente Google in Polonia, in Ucraina, in Italia si acum in USA.

MS: Multi tineri vor vedea in dvs. un mentor, un idol de urmat. Ce mesaj de incurajare aveti pentru ei?

Marton Kodok: Sa-si creasca increderea in fortele proprii. Implicare. Daruire. Vorbind de tehnologie sa aspire, sa fie mai “mult” fata de prietenul lor, de colegul lor. Romania are nevoie de experti in diverse domenii, nu doar in IT.  Unii din ei vor afla ce inseamna sa razbati, iar cand vad ca noi am reusit, le poate da curaj si altora sa indraznesca. Faptul ca s-au nascut in Romania nu este un obstacol.

MS: Va implicati in comunitatea locala prin diverse informari despre progresul autostraziilor si informari despre posibilitatile ce ofera Internetul, documente ce pot fi obtinute online.  Romania este in topul tarilor cu cei mai buni programatori IT. De ce nu rezulta in administratia publica informatizarea?

Marton Kodok: Devotamentul de care dau dovada ca un bun cetatean trebuie urmat. Presa face tot mai rar relatari obiective. Prin intermediul comunitatiilor se poate ajunge sa se organizeze grupuri de initiative in infrastructura, in inovare, civism si altele.

Este nevoie de accelerarea reformei administratiei publice. Trebuie eliminata semnatura olografica si atunci caile se deschid spre formatul electronic.

Si dotariile din birouri trebuie imbunatatite. Noi programatorii lucram la 2 sau mai multe monitoare si de aici rezulta productivitatea. Toate institutiile statului, de la Prefectura pana la Primarie, ar trebui sa doteze cu 2 monitoare fiecare birou.

MS: Ce inseamna mai exact aceasta vizita la Google?

Marton Kodok: Dupa cum se stie, o zi la Google nu este formata doar din discutii tehnice, ci se axeaza sa fie si distractiva. In 2017, cand am participat in Polonia la un eveniment similar, dupa program participantii au avut surpriza sa regaseasca reamenajat holul locatiei cu jocuri diverse. Este impresionant sa ajungi sa te joci cu un angajat Google jenga sau mini-golf si sa ajungi sa povestesti despre sarmale pana la cryptomonede sau masini autonome orice.

Mai este o sesiune interesanta, vom avea ocazia sa participam la workshopuri, sa imbunatatim competentele de management aplicat in comunitatea locala. Cum sa structuram un meetup, cum sa oferim inapoi comunitatii tot ce aflam exclusiv si altele.

MS / Foto cop: colaj