Din pacate, pana avem spitale conduse de manageri incompetenti numiti politic…

Nici Muresul nu face nota discordanta fata de restul tarii, intrunind toate elementele care justifica pozitia rusinoasa pe care se afla Romania in privinta sistemului medical.

Avem manageri incompetenti la cele mai mari unitati spitalicesti, SCJ Mures si SCJU Mures, avem spitale care functioneaza in cladiri aflate in stare avansata de degradare sau cladiri noi lasate in paragina, avem pacienti intubati plimbati cu targa prin ploaie si ninsoare, avem putina aparatura medicala si care este de cele mai multe ori defecta, avem conditii mizere in saloanele si baile sectilor de copii, avem manageri schimbati aproape lunar, probabil caz unic in lume!

Singurul lucru bun este reprezentat de valoarea medicilor romani, dar, din pacate, cei mai multi dintre acestia aleg sa paraseasca tara pentru a lucra in alte locuri unde pot profesa in conditii si dotari la standarde inalte.

Pentru al doilea an consecutiv, România ocupă un loc care nu îi face cinste în topul sistemelor medicale de sănătate europene. Țara noastră se află pe ultimul loc în clasamentul realizat de Health Consumer PowerHouse, fiind surclasată de țări precum Bulgaria, Albania, Macedonia sau Muntenegru.

România, primul loc la infecțiile nosocomiale

De vină pentru numărul alarmant de infecții intraspitalicești sunt condițiile mizere din unele spitale, clădirile vechi în care funcționează unitățile medicale, dezinfectarea insuficientă și ineficientă a instrumentarului medical, dar și nerespectarea regulilor sanitare din spitale.

Cea mai mare rată a mortalității infantile

Mortalitatea infantilă, cel mai relevant indicator al raportului, este în scădere la nivel european, cu o medie care a coborât sub 5 la mie. Însă nu și în România. Țara noastră se află pe primul loc în topul european al mortalității infantile: din 1000 de nou-născuți, 8 mor în primul an de viață.

Rata avorturilor, de două ori mai mare în România decât în Europa

Lipsa educației sexuale în școli și a accesului la informare, dar și la metode contraceptive face ca România să aibă a doua cea mai mare rată a avorturilor, după Bulgaria. De asemenea, țara noastră este fruntașă și la numărul mamelor minore, precum și la cel al copiilor abandonați după naștere. O statistică arată că din 1.000 de femei care nasc anual, 43 sunt minore, iar 40.000 de copii sunt abandonați în fiecare an.

Sursa:observator.tv / Citeste mai mult.