In sedinta CL Tirgu Mures de joi se va supune spre votare Proiect de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 92 din 24 februarie 2011, referitoare la aprobarea  documentaţiei ,,Studiu de fezabilitate parcaj subteran, zona centrală P-ţa Trandafirilor” beneficiar Municipiul Tîrgu Mureş.

Se propun 7.500.000 de euro pentru realizarea a 415 locuri de parcare…

Avand in vedere ca Hotararea CL exista inca din 2011, cei din primaria Tirgu Mures nu au considerat important ca, desi au trecut multi ani de zile de atunci, sa supuna in dezbatere publica. Este posibil ca targumuresenii sa nu doreasca acest lucru sau poate ca exista variante mai bune si mai ieftine decat varianta de peste 7.000.000 de euro propusa de ei.

Din acest motiv am si pus titlul ca o intrebare adresata targumuresenilor, un fel de inlocuitor pentru dezbaterea publica nerealizata de ei, astfel, acum ca stiti de acest subiect, puteti sa va trimiteti opinia, indiferent care este ea, catre consilierii din CL Tirgu Mures folosind platforma pusa la dispozitie de AMPERAICI.


Va redam, mai jos, Expunerea de motive privind completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 92 din 24 februarie 2011, referitoare la aprobarea documentaţiei “Studiu de fezabilitate parcaj subteran, zona centrală P-ţa Trandafirilor” beneficiar Municipiul Tîrgu Mureş:

Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureş nr. 203 din 08 mai 2009 s-a aprobat începerea procedurilor privind realizarea investiţiei ”Parcaj subteran, P-ţa Trandafirilor”, hotărâre în baza căreia s-a elaborat studiul de fezabilitate. Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureş nr. 203 din 08 mai 2009 s-a aprobat începerea procedurilor privind realizarea investiţiei ”Parcaj subteran, P-ţa Trandafirilor”, hotărâre în baza căreia s-a elaborat studiul de fezabilitate. 

În urma elaborării Studiului de fezabilitate, acesta a fost aprobat prin Hotărârea Cosiliului Local nr. 92 din 24 februarie 2011, fără indicatorii tehnico economici.Iniţiativa Municipiului de a realiza această investiţie se datorează numărului  insuficient de locuri de parcare în zona centrală a oraşului, modului inadecvat în folosire a străzilor pentru parcarea autoturismelor şi diminuării caracterului pietonal în interiorul centrului oraşului.Prin realizarea investiţiei nu se va modifica încadrarea urbanistică reglementată prin PUG,  reamenajarea pieţei urmând a face obiectul unui proiect separat elaborat după concursul de soluţii organizat de Municipiu în acest scop. 

Necesitatea şi oportunitatea investiţiei au fost detaliate în SF respectiv în expunerea de motive pentru începerea procedurilor privind realizarea proiectului aprobată de Consiliul Local în 2011, principalul scop al proiectului fiind acela de eliminare a locurilor de parcare supraterane în favoarea circulaţiei în zona centrală şi de protejare a zonei istorice. Prin intermediul SF-ului, proiectantul a studiat posibilitatea realizării unei parcări dezvoltată pe un singur nivel subteran dar conformat ca fiind un singur corp. Capacitatea totală a parcării este de 415 de autoturisme pe o arie construită de 12320mp;Menţionăm că terenul se află în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş, identificat în CF nr. 135432, suprafața 25903 mp. Tîrgu Mureş.

Principalii indicatori tehnico-economici:

Valoarea totală (inclusiv TVA)  =  33.582.570 lei

Număr locuri de parcare 415           

Suprafața construită 12320 mp

Având în vedere cele menționate, propunem aprobării Consiliului Local Municipal, indicatorii tehnico economici pentru obiectivul de investiții ”Parcaj subteran, zona centrală P-ţa Trandafirilor” din municipiul Tîrgu Mureş. – DIRECTOR EXECUTIVIng. Racz Lucian

MS / Foto: captura google