Desi s-a stabilit ca era ilegala, statul refuza sa dea banii înapoi…

Statul a încasat ilegal peste un miliard de euro de la sute de mii de români, în ultimii zece ani, ca taxă de primă înmatriculare, şi refuză să dea banii înapoi. Chiar dacă păgubiţii au câştigat procese, iar Uniunea Europeană a spus încă de la început că birul este în afara legii.

Din 2007, toți românii care voiau să-și înmatriculeze mașinile erau obligați de stat să plătească o taxă care a fost declarată ilegală de justiţie. Recuperarea banilor se putea face doar dacă păgubitul dădea statul în judecată, adică ANAF-ul, instituția care încasa banii. Din 2014, statul a refuzat să mai restituie taxa păgubiților,chiar dacă aceștia aveau decizie definitivă în instanță.

Statul a refuzat – și în continuare o face – să respecte hotărârile judecătorești definitive și irevocabile, începând cu februarie 2014. Din februarie 2014 până în prezent, indiferent de cine a fost la putere, suntem în aceeași situație în care hotărârile judecătorești sunt batjocorite”, spune avocatul Viorel Papu.

Până la sfârșitul lunii februarie 2014, (…) te duceai la ANAF, cu hotărîrea judecătorească legalizată, cu o cerere de plată, și în momentul acela statul îți dădeai ori cash, la Trezorerie, ori prin virament, în bancă”, adaugă el.

După ce a refuzat câțiva ani să restituie taxa auto, statul trebuie să restituie acum o sumă imensă.

„De ce tergiversează soluționarea acestei adevărate bombe? Pentru că sumele care trebuiesc restituite, după știința mea, neavând date exacte, depășesc 1,2 miliarde de euro. O sumă restituită de o asemenea dimensiune afectează deficitul bugetar”, spune Gelu Ștefan Diacon, fost președinte al ANAF.

La sfârșitul anului trecut, contul din care trebuiau plătiți banii păgubiților era gol.

„Nu există disponibilități în contul alocat acestui tip de restituiri. Nu există niciun leu”, spune fostul șef al ANAF.

Sursa:digi24.ro / Foto: captura