De ani de zile s-a indus ideea că este nevoie să fie unii mai speciali ca alții în sportul de performanță. Așa au decis ani de zile cei din PNL-PDL, UDMR, PSD, adica unele cluburi sa fie mai ”performante” ca altele. Mai exact, aceste cluburi ”performante”, dupa ce au “investit” zeci de milioane de lei in cativa ani prin managementul “bun” oferit de ”meseriasii” din PNL, UDMR, s-au trezit in insolventa sau faliment.

Exemplele sunt multe si relevante: fostul FCM, actualul ASA2013, care nu are nici o legătură cu fostul club Asociatia SPORTIVA a Armatei – care ținea ca CSA STEAUA de Ministerul Apararii Naționale -, CITY US la futsal si BC Mureș la baschet masculin, in insolventa si aproape de faliment, BC NOVA VITA la baschet feminim, disparut dupa ce s-au “investit” si acolo milioane de lei prin DORU BORSAN,

In tot acest timp, alte zeci de cluburi din comunitate, care nu aveau si nu au datorii la stat, care fac performanta, de exemplu si CS SIRIUS este in Liga Nationala la Baschet Feminim asa cum era si fostul club favorizat BC NOVA VITA, sau cei de la CS OLIMPIC, CS ARENA la handbal sau la fotbal cei de la CS ATLETIC sau AS MSE08 si alte zeci de cluburi aplicau, dupa alte reguli si castigau sume de bani CORECT.

Asa se face si in alte orase, gen PRIMARIA SIBIU, care are buget mai mare ca al PRIMARIEI TIRGU MURES, deoarece a avut un management mai bun, iar in toti acesti ani au reusit sa isi finanteze sportul de performanta, doar prin concurs de proiecte. In acest fel echipele lor din liga nationala la baschet sau din liga 2 la fotbal nu sunt in insolventa si au crescut, an dupa an.

Din pacate, la final de 2017, cei care au “investit” peste 60 milioane lei, ducand in insolventa si faliment ceea ce au finantat discretionar si ”performant”, au decis sa isi creeze pentru ”managerii” lor, care raman fara loc de munca, din vechile asocieri falimentare, un club al PRIMARIEI, adica CSM Tirgu Mures.

In loc sa nu se implice in domenii in care nu are ce cauta o primarie, totusi majoritatea PSD, PNL, UDMR a votat sa ia banii contribuabililor de la toti cetatenii, chiar si de la cluburile private din oras si sa isi dea in viitorul apropiat propriilor pilosi milioane de lei, concurand neloial cluburile de mai jos, care au castigat finantarea in categoria sportului de performanta.

Nu este corect ca o echipa sa joace dupa niste reguli de finantare si acces la baza sportiva a comunitatii si alta echipa sa joace dupa alte reguli totalmente diferite si in defavoarea lor.

Banii sunt limitati si resursele la spatiile sportive de calitate la fel, iar PRIMARIA nu are voie sa fie si incasator de taxe si legiutor si executiv si arbitru la concursurile de proiecte si concurent dupa alte reguli cu propriul club. Nu exista asa ceva nicaieri la vest de ROMANIA.

La aceste concursuri de proiecte pentru finantarea echipelor de performanta, asa cum participa echipe din LIGA 1 la fotbal, gen FC BOTOSANI, pot participa si actualele cluburi favorizate, daca vor reusi sa nu aiba datorii la stat.

Daca nu reusesc, atunci suntem siguri ca nu este nici o pierdere, deoarece chiar daca dispare echipa de fotbal a gastii lui MAIOR CLAUDIU, facatura ASA2013, totusi nu este o mare pierdere, deoarece primaria poate sa termine o data stadionul Municipal si sa il redea cluburilor de fotbal din Tirgu Mures, gen ATLETIC, AS MSE08 si a altor cluburi, care acum joaca in afara orasului, deoarece unii au fost si sunt favorizati.

In acelasi timp, alesii din PSD, PNL, UDMR, doar cei din POL asta zic de multe luni, ar fi bine sa rezilieze asocierea cu ilegalul club al FRF in asociere cu PRIMARIA TIRGU MURES- TRANSPORT LOCAL – Centrul de fotbal Mogosoaia, care primeste sute de mii de lei, inclusiv din taxele platite de parintii si sponsorii si managerii cluburilor de fotbal tirgumuresene si sa redea baza de la Complexul MURESUL, dupa niste reguli clare, pline de corectitudine si sanse egale, cluburilor care au impreuna sute de copii, juniori si seniori ai comunitatii noastre.

Garantat Tirgu Muresul ar avea mult mai mult de cistigat si mult mai multi jucatori, antrenori, cluburi, sponsori, manageri care ar putea sa creasca si sa ajunga in ligile superioare ale diferitelor sporturi.

Mai jos este lista celor 24 de cluburi tirgumuresene, cu diferite sectii sportive, care au decis sa aplice, dupa un regulament unic, afisat din timp pe situl primariei si dupa o jurizare corecta facuta de cei din comisia de jurizare, formata din alesi locali si oameni din aparatul primarului.

Au obtinut finantare 35 din cele 36 de proiecte depuse dupa cum se poate vedea mai jos.
Cu cat cluburile din comunitate vor avea acces la o baza sportiva dotata, ceea ce poate sa faca doar PRIMARIA, deoarece PRIMARIA detine in proprietate marea majoritate a terenurilor si salilor de sport, impreuna cu o
strategie pusa in piata alaturi de privatii, care au propriile baze sportive si sali de sport, suntem siguri ca sportul tirgumuresean va avea mult mai mult de cistigat.

Este lesne de inteles ca daca niste oameni din consiliul local, alesi locali PNL, UDMR si PSD, care ani la rand au condus ”performant” asocierile Primariei cu cluburile de partid PNL-PDL aka ASA2013 sau BC MURES- UDMR sau A CSU – COPOTOIU- FLOREA si prietenii, BC NOVA -VITA- PDL- BORSAN DORU, atunci nu au cum aceeasi oameni sa conduca mai bine noua mizerie de “investit” bani publici ce se construieste acum, adica CSM Tirgu Mures. Toate acestea cand orasul are nevoie de bani pentru alte proiecte, ce numai primaria le poate face in oras, iar bugetul Municipiului in 2018 se anunta mai mic cu zeci de procente, dupa ce socialistii au facut ”marea” reforma fiscala si penelistii-udemeristii si pesedistii, care conduc municipiul si judetul, au reusit sa nu il dezvolte prea tare comparativ cu alte judete mai de la vest si sud vest de Mures.

MS / Foto cop: colaj