Se pare ca vorbim de o cetate “noua” si autoritatile locale au fost luate prin surprindere de posibila degradare si pericolul iminent…

Va redam comunicatul primariei Sighisoara, in care, in afara de faptul ca executivul a lansat o serie de anunturi cu privire la incident, nu e nimeni de la ei vinovat. Mai putem observa in comunicat ca se stia de prin 2016 de probleme, dar cine sa urmareasca rezolvarea lor, ca ei “si-au facut datoria”, au lansat si atunci cateva adrese. In concluzie, se vor remedia problemele in cateva luni, poate ani, pana atunci atentie mare la circulatia in zona.

Comitetul pentru situatii de urgenta a fost convocat astazi in Sighisoara dupa ce azi-noapte, in jurul orei 23:25, camerele de supraveghere au surprins prabusirea a 4,6 metri din zidul de incinta, tronsonul 11 din Zidul Cetatii Sighisoarei.

Primarul municipiului Sighisoara, Ovidiu Malancravean s-a deplasat la fata locului, zona a fost izolata, a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta, a fost anuntat Institutul National al Patrimoniului si Institutia Prefectului Mures. Un reprezentant al Institutului National al Patrimoniului se va deplasa in teritoriu pentru tema de proiectare si se va reface portiunea cazuta, in regim de urgenta. 

Un proiect pentru restaurarea unor tronsoane din Zidul Cetatii , incluzand si tronsonul 11 unde a avut loc prabusirea azi-noapte, a fost depus in programul PNR inca din 2016 si s-a aflat pe prima pozitie pentru finantare. 

În urma evaluării comisiei Institutului Naţional al Patrimoniului pentru includerea unor noi obiective în PNR, municipiul Sighişoara a obţinut cel mai mare punctaj (dintre cele 38 de dosare depuse în termenul limită) pentru restaurarea unor tronsoane din zidul de incintă al Cetăţii medievale.

Răspunsul I.N.P. a fost următorul: „Pentru restaurarea tronsoanelor 10, 11, 13, 16 şi 17 din zidul de incintă al Cetăţii medievale sunt necesare operaţiuni de conservare, consolidare, restaurare şi punere în valoare, care vor fi detaliate în proiectul tehnic de execuţie elaborat de către o firmă de specialitate.

Contractul de servicii de proiectare aferent Zidurilor Cetăţii Sighişoara va fi atribuit în urma unei achiziţii publice organizată în cadrul Institutului National al Patrimoniului. Valoarea lucrărilor de execuţie va fi stabilită de către proiectant după elaborarea tuturor soluţiilor tehnice şi evaluarea financiară a acestora. Un reprezentant al Institutului Naţional al Patrimoniului este asteptat acum la fata locului pentru tema de proiectare.

MS / Foto: Nicolae Nyku