Traim intr-o perioada in care mor zeci de oameni (vezi cazul #colectiv) la o interventie defectuoasa a serviciilor de urgenta de stat; in unitatile de primiri urgente sunt necesare multe, multe ore de asteptare; avem o legislatie care nu permite interventia salvatorilor privati in cazul urgentelor, indiferent daca sunt dotati mai bine sau daca se afla in zona in care este necesara interventia. O alta ineptie este redata foarte bine de catre conducatorul serviciului privat Ambulanta Samaritanus, Horatiu Varga, pe care o redam integral in randurile de mai jos.

“COMERCIANȚI” – suntem numiți de Secretarul de STAT din Ministerul de Interne, ȘEF DSU…

Pacient 74 de ani imobilizat la pat de 10 ani paralizat total, familia solicită transportul acestuia la Chirurgia Buco-Maxilo- Facială pentru consult și intervenție chirurgicală.

Pacientul locuiește la etajul 10 la 100 de metri distanță de policlinica BMF. dus întors

Informăm familia că pentru a beneficia de transport decontat de CAS trebuie să facă solicitarea la 112 care să ne transfere fișă. Pentru a fi transferată fișă la noi, familia trebuie să depună la dispeceratul medical 112 un dosar din care să rezulte starea bolnavului unde trebuie transportat și de ce, cu o cerere.

Distanța la care se află domiciliul bolnavului de la policlinică este de 50 de metri.

Am socotit că pentru aceste serviciu CAS ar deconta pentru AMBULANȚA SAMARITANUS 0,2 lei. 20 de BANI

Familia nu are posibilitatea să meargă să depună dosarul la dispecerat medical, amândoi fiind pensionari.

Am decis să efectuăm transportul fără să punem pe drumuri un pensionar pentru 20 de bani, Nu decontăm la CAS , dar nici nu cerem bani de la pensionari.

Surpriza am avut însă la policlinica BMF care nu au avut unde să pună bolnavul pentru a fi consultat așa că a fost consultat pe targa noastră.

Durata misiunii a fost de 4 ore.

Mulțumesc voluntarilor nostri pentru că ne-au ajutat. A fost nevoie de 4 oameni pentru a aduce bolnavul jos de la etajul 10.

Bolnavul a fost transportat la consult, după care a fost dus acasă tot de noi.

Din păcate situația asta este frecventă, și am decis ca acum să o fac publică.

Am să scriu pe scurt cum este adus bolnavul jos de la etajul 10.

Folosim o saltea vacuum, în care se așează bolnavul, se aspiră aerul din saltea, astfel că devine rigid din cap până la picioare, astfel este dus la lift ridicat în picioare și jos este culcat pe targă. – niște comercianți!

Sursa: Horatiu Varga / Foto cop: colaj