Socialistii se tin de cuvant si maresc tot, mai putin nivelul de trai…

Un plin pentru un autoturism costă cu aproximativ 50 de lei mai mult faţă de luna septembrie a anului trecut, atunci când a fost reintrodusă supraacciza.

Transportatorii de persoane spun că vor fi nevoiţi să crească preţul biletelor.  În august 2017, România avea printre cele mai mici preţuri la carburanţi din Uniunea Europeană, însă reintroducerea supraaccizei a pus din start aproape 50 de bani la litru, după care au urmat alte scumpiri în lanţ, motivate şi prin cotaţiile internaţionale ale barilului sau factori din piaţa internă. Astfel, de la 4,5 lei litrul de benzină a sărit la aproape 5,5 lei, majorarea fiind cu 22%, iar evoluţia este pe creştere, spune Ion Lixandru, administratorul unei firme de transport:

“Pentru luna martie eu aştept să urce peste 6 lei şi părerea mea este că piaţa se va echilibra undeva la 6 – 6,30 lei pe carburanţi.”

La rândul lor, transportatorii de persoane spun că prin mai multe măsuri, încearcă să nu transfere costurile suplimentare către pasageri, dar majorarea preţului biletelor este inevitabilă în următoarea perioadă. Cristian Băciucu, directorul general al unui mare operator care efectuează curse internaţionale:

“Primul lucru pe care l-am făcut, ca şi data trecută când s-a introdus supraacciza, în 2014, am mutat consumul din România în Austria. Bineînţeles că aşa au făcut majoritatea transportatorilor de persoane şi de marfă. A doua măsură a fost renegocierea preţurilor cu cei de la care noi ne procurăm motorina. Aceste costuri probabil că nu le vom putea suporta la infinit. Estimez că, în scurt timp, transportatorii vor trebui să crească preţul pe kilometru.”

Sursa: RRA