Începând din această lună, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, Biblioteca Judeţeană Mureş a demarat proiectul “Un secol de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – La pas prin presa vremii”, prin care prezintă evenimentele anului 1918 prin perspectiva a trei ziare din acea perioadă, pe care le-a postat pe site.

“Biblioteca Judeţeană Mureş şi-a propus să ofere, prin intermediul paginii web, acces la trei dintre ziarele apărute în urmă cu 100 de ani. Intenţia noastră este de a îngădui tuturor celor care doresc să fie la curent cu evenimentele anului 1918 să poată citi în fiecare zi ziarul apărut cu exact 100 de ani în urmă. Am ales în acest sens cotidianul maghiar ‘Ellenőr’ apărut la Târgu Mureş, ziarul diasporei româneşti de la Paris, ‘La Roumanie’, care apare începând cu anul 1918, iar pentru limba română am optat pentru ziarul ‘Unirea’, apărut la Blaj’, a precizat Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, într-un comunicat de presă.

Fiecare număr al ziarelor poate fi văzut aceasta adresa începând cu ziua de luni a săptămânii în care a apărut, în urmă cu 100 de ani.

Conducerea Bibliotecii Judeţene Mureş a precizat că modul de arhivare permite citirea numerelor mai vechi, dar nu şi pe cele care vor urma, astfel încât anul 1918 să se dezvăluie pas cu pas.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj