Unul din motivele protestelor…

Depunerea formularului 600 pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce au obținut venituri din activități independente peste un anumit plafon în 2017 este unul dintre subiectele de real interes în această perioadă, iar contribuabilii încearcă să se lămurească în ce situații datorează concret contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS).

În cadrul unei sesiuni online organizate miercuri pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), un contribuabil care a obținut venituri nete din drepturi de autor în cuantum de aproape 4.000 de lei pe parcursul a doar două luni în 2017 s-a văzut în situația în care ar datora CAS în cuantum de 5.700 de lei în 2018, pentru simplul fapt că la stabilirea CAS se iau în calcul veniturile lunare realizate în 2017, raportate la numărul lunilor de activitate din cursul anului, rezultând că el este peste plafonul de scutire.

Cum se poate ajunge aici

Știm că, în 2018, CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în 2017, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare (1.900 de lei).

Așadar, spre deosebire de CASS, unde se ia în calcul un venit anual de 22.800 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute), la CAS se ia în calcul numărul de luni în care contribuabilul a avut activitate și a obținut venituri.

În cazul de față, ar rezulta un venit net lunar de 1.975 de lei din drepturi de autor(3.900 lei : 2 luni), adică peste pragul de 1.900 de lei lunar, ceea ce înseamnă, la cum arată textul de lege acum, că persoana în cauză e obligată să depună formularul 600 până la 31 ianuarie 2017 și va datora CAS de 475 de lei pe lună, adică 5.700 de lei în tot anul 2018!

Situația, care poate fi considerată cel puțin aberantă, a fost confirmată însă de consultantul fiscal Cornel Grama, care a amintit și de situația salariaților cu contract de muncă cu timp parțial, care, la rândul lor, ar fi obligați să vină cu bani de acasă.

Concret, un salariat care lucrează în baza unui contract individual de muncă cu normă parțială de doar două ore pe zi poate fi remunerat cu un brut minim de 475 de lei, în condițiile în care pentru acest venit se datorează CAS și CASS calculate la salariul minim brut (475 de lei pentru CAS, așa cum am arătat mai sus, și 190 de lei pentru CASS, adică 10% din salariul minim, rezultând un total al contribuțiilor lunare de 665 de lei).

De altfel, în cadrul unei sesiuni anterioare organizate de ANAF, reprezentanții instituției au fost întrebați ce se poate face într-o asemenea situație, în care vorbim efectiv de un venit salarial net negativ. Soluția acestora? Negocierea dintre angajat și angajator.

Calculator de estimare plata…


Descarcă AICI un calculator pentru estimarea contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate pe care le datorezi în cazul în care ai obținut venituri din activități independente în cursul anului 2017.

Sursa:avocat.net