Pana la reciclarea selectiva, mai avem…

Obiceiurile noastre aparent banale sufocă planetă. Deşi plasticul este cel mai dăunător material pentru natură, contribuim zilnic la acest dezastru.

Cum situaţia devine disperată Uniunea Europeană vrea ca în 11 ani să renunţăm definitiv la pungi, pahare de unică folosinţă, şi caserole. Este soluţia care ar putea pune punct multor dezastre naturale spun specialiştii.

Constantin Damof, Green Group: ”Astăzi dacă mergem pe orice plajă populată din lume şi luăm o mână de nisip şi separăm deşeurile vedem că 85% sunt plastice.″

Natura se înţelege cu lemnul, hârtia sau fierul şi nu îşi fac rău reciproc, însă când vine vorba de plastic- acesta este un adevărat extraterestru de neînţeles pentru mediul înconjurător. Natura nu ştie de unde provine practic acest material şi în ce să îl transforme. Aceasta este şi problema pe care Uniunea Europeană vrea să o rezolve până în 2030- când e posibil să nu mai avem farfurii, pahare, tacâmuri din plastic ci din materiale biodegradabile- paie din hârtie sau farfurii din amidon şi pahare din plante.

Practic, Uniunea Europeană ne obligă să trecem la economia circulară.

Constantin Damof, cofondator Green Group: ″Asta înseamnă că tot ce rezultă la sfârșitul utilizării produselor pe care le-am cumpărat trebuie să reintre într-un nou proces de producţie, adică nu vom mai avea deşeuri, nu vom mai avea cu ce să mergem la groapă.”

Plasticul de unică folosinţă este produs în 5 secunde şi utilizat doar 5 minute. Din păcate se descompune în 500 de ani. Europa întreagă strânge anual 25 de milioane de tone de plastic în timp ce noi contribuim cu 600 de mii de tone, din care reciclăm cel mult 15%.

Gabriela Iordan, Recicleta: ″Acele clopote stradale reprezintă o dezamăgire pentru public, deşi au fost oameni care au separat materialele şi le-au dus la clopote, ei au văzut ca materialele erau luate împreună. Chiar dacă mai departe firma de colectare poate le lua şi le sorta pe rampă. Asta a scăzut încrederea consumatorului.″⁣

Deocamdată de la 1 iulie pungile subţiri şi foarte subţiri de plastic vor fi interzise pe piaţa din România.

Dacă nu ne schimbăm strategia din 2020 vom fi obligaţi să plătim 200.000 de euro penalizări pe zi, pentru că nu reciclăm jumătate din cantitatea aruncată.

Sursa:stirileprotv.ro