Cântărețul Victor Socaciu, fost deputat de Mureș, a fost audiat luni dimineață la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan, acuzat de delapidare şi suspectat că s-a îmbogăţit folosind banii şi aparatura Institutului de la Cluj.

Acuzat că ar fi primit peste rând, un transplant de rinichi în dauna altor bolnavi, a căror stare era mai gravă, Victor Socaciu a dat explicaţii în faţa procurorilor DIICOT. Denunţătorul din dosarul medicului Mihai Lucan, deputatul Emanuel Ungureanu, susţine că organele primite de artist ar fi trebuit să salveze vieţile a doi copii.

Aproape trei ore a petrecut Victor Socaciu în sediul DIICOT. Le-a explicat procurorilor pas cu pas cum în 2009 a ajuns să primească doi rinichi de la o fetiţă de 10 ani aflată în moarte clinică.

Audierea lui Victor Socaciu vine după ce atât fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cât şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au spus că medicul Mihai Lucan l-ar fi propulsat pe artist în vârful listei de aşteptare.

„La fel cum s-a întâmplat şi în alte situaţii, chemarea pacienţilor nu se făcea după un criteriu clar, pe care să îl cunoască toată lumea. Ştiu că în acel caz a primit doi rinichi de la un copil de 10 ani parcă”, declara, la sfârșitul anului trecut, Silviu Moga, director interimar la Institutul de Transplant Cluj-Napoca.
„Dacă aveţi de-a face cu un donator copil nu intră pe listă primii chemţi tot minori? a vrut să știe reporterul.
Din punct de vedere moral, medical, aşa ar trebui să stea lucrurile, numai că neexistând criterii clare rămâne la latitudinea lor să facă ce doresc. Asta s-a şi vrut”, a răspuns Silviu Moga.

Cei doi copii care ar fi trebuit să primească rinichii ce i-au fost transplantaţi artistului au pierit într-un accident rutier, în timp ce se întorceau de la o şedinţă de dializă.

Cazul Socaciu este chiar mai flagrant decât cel al lui Arşinel, spune deputatul Emanuel Ungureanu, principalul denunţător în dosarul Mihai Lucan. Acesta îşi aminteşte că Victor Socaciu s-a înscris pe lista de aşteptare pentru un transplant renal în vara lui 2009. A fost operat în septembrie.

Cum un rinichi de copil nu poare susţine funcţia renală a unui adult, artistului i-au fost transplantaţi doi.

„Erau internaţi mai mulţi copii care făceau dializă pe secţia de Nefrologie Pediatrică de la Pediatrie 2 care aşteptau un rinichi.
Mama Miciu a văzut că la Socaciu merg rinichi de copil mic şi că Gabi nu a fost chemată la testări. Ce este flagrant în cazul Socaciu este că nu au fost chemaţi decât adulţi pentru testări, încălcându-se toate protocoalele şi de compatibilitate, şi de greutate, de etică şi de orice. Nu o să mai găsiţi un astfel de caz în Europa oricât de mult l-aţi căuta”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În acelaşi dosar au mai fost audiaţi, până acum, actorul Alexandru Arşinel şi primarul Clujului, Emil Boc.

Sursa:digi24.ro