Anul trecut, 450 de mame minore au fost inregistrate in judetul Mures…

Scade numărul fetelor gravide, dar și vârsta la care acestea rămân însărcinate. La Centrul Materna din Tîrgu Mureș cea mai tânără gravidă tocmai a împlinit 14 ani, spune directorul centrului, Georgeta Podar:

“În cele mai multe situații mamele sunt minore. Din cele 10 mame care se află acum în Centrul maternal, doar 3 sunt majore. Ca si număr este ușor în scădere și este un aspect pozitiv, dar se constată că vârsta la care fetițele rămân însărcinate scade.”

Misiunea Centrului Materna este de a sprijini cele mai grave situații din județ, prin protejarea sarcinii, supravegherea mamei pentru împiedicarea tragediilor, găzduire și consiliere, explică șefa așezământului, Georgeta Podar:

“Tinerele care ajung să fie mame la vârste foarte fragede au în spate un istoric traumatic. Foarte puține sunt pregătite să-și asume responsabil rolul de mamă. După ce ne asigurăm că bebelușul se naște în condiții de sigurană, este important să trezim în ea instinctul matern. Avem și situții în care, fie mama nu reușeșete să se echilibreze socio-economic, fie nu a reușit să dobândească abilități materne care să permită creșterea, educarea, îngrijirea copilului. Și atunci se impune separarea copilului de mamă.”

Anul trecut, Centrul Materna din Tîrgu Mureș a găzduit 24 de mame cu 36 de copii.

Sursa: Marcela German – RTM