Fundaţia Studium Prospero Târgu Mureş a anunţat, joi, organizarea celei de-a şasea ediţii a Săptămânii Culturii, constând în maratonul de lectură “Citeşte-le târgumureşenilor! / Olvass fel Marosvasarhelyért!”, pe parcursul a câte 12 ore, atât de Ziua Culturii Naţionale din 15 ianuarie, cât şi de Ziua Culturii Maghiare din 22 ianuarie.

“S-a decis asocierea a două zile – Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Culturii Maghiare – şi transformarea lor în Săptămâna Culturii. Includem, începând de la această ediţie, şi romii, prin invitarea actorului Moca Rudy, şi a Asociaţiei Armenilor Maghiari. Mă bucur că în Târgu Mureş, în ianuarie, se ţine această săptămână a culturii. E un mesaj de normalitate într-un oraş în care peste 40% sunt maghiari, peste 50% sunt români şi alte naţionalităţi şi mă bucur că Fundaţia Studium poate şi rămâne organizatorul acestui eveniment’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, deputatul Vass Levente, iniţiatorul maratonului.

Potrivit acestuia, maratonul de lectură “Citeşte-le târgumureşenilor! / Olvass fel Marosvasarhelyért!” va marca şi în acest an, în data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi naşterea poetului Mihai Eminescu.

Astfel, în data de 15 ianuarie, la ora 12,00, se va da startul celei de-a şasea ediţii, care se va încheia la ora 24,00. Maratonul va continua în 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, când se va citi din nou 12 ore, în acelaşi interval orar.

Maratonul de lectură va fi organizat la Biblioteca Fundaţiei Studium Prospero din Târgu Mureş.

Organizatorii susţin că noutatea ediţiei din acest an constă în organizarea “Săptămânii culturale”, între 16-21 ianuarie, în cadrul căreia vor fi organizate o serie de dezbateri pe marginea culturii minorităţilor din România. În acest an, va fi abordată cultura romă şi păstrarea tradiţiilor acesteia, precum şi cultura armeană – Seara Romilor, în data de 17 ianuarie, ora 17,00, şi Seara Armenilor, în 18 ianuarie, ora 18,00, care vor avea invitaţi speciali ce vor vorbi despre păstrarea identităţii culturale, a tradiţiilor şi meşteşugurilor în comunitatea din care provin.

La fel ca la ediţia precedentă a maratonului de lectură, cititorii vor putea dedica rândurile pe care le citesc membrilor familiei, rudelor, prietenilor, cunoştinţelor, concitadinilor sau altor persoane.

Echipa de organizare va pune la dispoziţia celor care vor să citească o serie de cărţi, însă cei care doresc pot citi din propriile volume.

Cititorii care doresc să citească din propriile cărţi la maratonul din 15 ianuarie trebuie să aducă, la alegere, un volum din opera poetului Mihai Eminescu, a unui autor român din Târgu Mureş sau din judeţul Mureş, a unui autor român aniversat anul acesta – cum ar fi Ioan Slavici, Geo Bogza, Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea etc. – sau a unui autor maghiar din România a cărui lucrare a fost tradusă în limba română.

Cei care doresc să citească în aceste maratoane de lectură trebuie doar să îşi anunţe intenţia la sediul Fundaţiei Studium Prospero sau prin email.

Sursa:agerpres.ro