Analizele de laborator au confirmat astăzi primul caz de gripă din județul Mureș înregistrat în această iarnă. Este vorba de gripă de tip B. Pacientul este un bărbat din mediul rural care nu a fost vaccinat antigripal. Acesta se află acum internat la Clinica de Boli Infecțioase din Tîrgu-Mureș.

În prima săptămână din acest an s-au înregistrat aproape 3.000 de cazuri de viroze respiratorii în județul Mureș și peste 1.100 de pneumonii, câteva zeci de pacienți fiind internați cu forme mai grave ale bolii.

Cea mai mare parte din cele 15.000 de doze de vaccin antigripal repartizate județului Mureș au fost administrate de medicii de familie mureșeni grupelor de risc.

Iata si cateva indicatii…

Multe persoane confunda gripa cu raceala, ceea ce este gresit, gripa fiind o infectie respiratorie. Simptomele unei gripe sunt diferite fata de cele ale unei banale raceli, ele apar brusc si se agraveaza rapid : – cefalee – tuse seaca – dureri articulare – lipsa apetitului – frisoane – febra. Gripa necesita odihna 3-4 zile si se vindeca in totalitate dupa 3-4 saptamani.

Cum se transmite? De regula, se transmite prin tuse si stranuturi. Incepe prin inflamarea cailor nazale si a gatului. In cazul in care gripa coboara spre plamani, pacientul poate dezvolta bronsite, pneumonii sau insuficiente respiratorii. Toamna favorizeaza aparitia gripei datorita frigului si a umezelii.

Cum previi gripa? Singura metoda de a evita sa contactezi virusul este sa iti faci virusul antigripal. Este recomandat sa se faca inainte de aparitia sezonului rece si umed.

Sursa: RTM / sanatatea.ro