Inspectorii pentru protecția consumatorilor, de sănătate publică și sanitar-veterinari au desfășurat, încă de la finele lunii noiembrie, o serie de controale premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Au fost făcute 350 de acțiuni de control până la Bobotează, iar 20% dintre verificări au avut ca rezultat cel puțin o amendă, spune directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:

“Am desfășurat un număr de 349 de acțiuni de control. S-au aplicat 69 de sancțiuni contravenționale în valoare de 298.000 de lei și 40 de avertismente. Au fost retrase de la comercializare 390 de kg de produse alimentare neconforme.”

Nu au fost înregistrate pe perioada sărbătorilor toxiinfecții alimentare în județul Mureș, iar cele mai grave nereguli au fost produsele expirate sau neetichetate. Revine șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:

“Cele mai multe abateri au fost pe etichetare necorespunzătoare, depozitarea fără să se respecte compatibilitatea produselor, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor, produse expirate, apa folosită necorespunzătoare microbiologic…”

În acest sezon rece, în județul Mureș s-au înregistrat două cazuri de trichineloză la porci domestici, ambele fiind depistate în satul Pârâul Crucii, comuna Pogăceaua.
Nu s-a consumat din carnea animalelor infestate iar pentru unul dintre porci s-a primit despăgubire de la stat la valoarea pieței.

Sursa: Cristina Bulbescu – RTM / Foto: dsp.ro