Am fost curioși despre modalitatea cheltuirii banilor publici, așa că nici în acest an nu ne-am odihnit întimpul festivităților de revelion. De aceea am vizitat paranghelia de revelion organizată pentru pensionari de către primăria Târgu Mureș. După relatarea de anul trecut, am fost curioși ce s-a schimbat la evenimentul de revelion dedicat celor de vârsta a treia, organizat de primărie.

Scopul nostru prin acest reportaj nu este „sâcâirea” pensionarilor participanți la eveniment. Nu pe ei îi considerăm vinovați pentru faptul că participă la un eveniment dedicat lor; doar modul prin care li se „recunoaște” munca de o viață – prin felul prin care se face abuz de sărăcia și vulnerabilitatea lor –, fiind folosiți ca masă de manevră în campania politică și construirea imaginii unor edili, beneficiile fiind totodată rezervate unui cerc „restrâns”, aceștia reprezentând doar câteva procente din numărul pensionarilor care trăiesc în oraș.

Revelionul vârstnicilor se organizează de aproximativ 10 ani la Târgu Mureș. În pofida faptului că presa locală niciodată nu a relatat cu lux de detalii privitoare la organizarea și desfășurarea evenimentului, a trebuit să vedem cum au fost mobilizate resurse umane considerabile de la șoferi de autobuz și taximetriști până la personalul de specialitate al echipajelor SMURD, omniprezentă în toate cele trei locații, primind inclusiv din partea lor informații conform cărora mai multor participanți li s-a făcut rău. Deși s-a redus la jumătate numărul participanților comparativ cu ultimii doi ani, și în aceste condiții este una dintre uneltele cele mai eficiente metode – și totodată cele mai costisitoare pentru bugetul local – prin care primarul Dorin Florea și anturajul său de ani de zile „cumpără” votul electoratului aflat la vârsta a treia.

Preluare Kritiq.eu / Citeste aici materialul complet + galerie foto.