CJ Mures are probleme la finalizare! La ei, intotdeauna exista un “dar”…

Funcţionarea la întreaga capacitate a sistemului de management integrat al deşeurilor solide din judeţ, realizat în urma unei finanţări europene de peste 45,2 milioane de euro, a fost amânată cu un an, întrucât pentru anumite componente abia au fost pornite procedurile de licitaţie, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.

“Am reuşit să prelungim perioada de implementare a proiectului până în 31 decembrie 2018, asta înseamnă că avem obligaţia să finalizăm toate procedurile de licitaţii şi să facem funcţional acest sistem. Este foarte important pentru judeţul Mureş, pentru noi este o prioritate absolută încheierea acestor contracte de gestionare a staţiilor de sortare şi de colectare a deşeurilor din acele regiuni ale judeţului unde sunt şi staţii de transfer, în toate cele 7 zone ale judeţului. Pentru Staţia TMB a fost pornită licitaţia şi nu s-a prezentat nicio societate comercială, se va reface caietul de sarcini şi se va repune pe rol acest serviciu. Pentru Staţia de sortare Cristeşti- Vălureni s-a finalizat documentaţia de licitaţie, aşteptăm validarea, iar pentru colectare se lucrează la caietele de sarcini (…) În 2017 am făcut paşi importanţi pentru finalizarea proiectelor europene de mare dimensiune începute cu mulţi ani în urmă, astfel, în cazul ‘Sistemului de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş’, în februarie, am reuşit să deschidem depozitul de deşeuri de la Sânpaul”, a arătat Peter Ferenc.

Proiectul “Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş” cu o valoare totală de 45,2 milioane de euro fără TVA, este finalizat în proporţie de 99% şi a fost blocat mai mult timp în diverse instanţe, în mai multe dosare, din cauza contestaţiilor la procedura de organizare a unor licitaţii.

Depozitul ecologic zonal de la Sânpaul a fost dat în folosinţă, începând din luna februarie 2017, pentru a rezolva criza deşeurilor cu care se confrunta judeţul de mai multă vreme, deşi licitaţiile pentru operarea staţiilor de transfer şi sortare nu sunt încă finalizate.

Construcţiile din cadrul Proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Mureş” se întind pe o suprafaţă totală de 31,14 hectare, din care 24,88 hectare ocupate de depozit, zona administrativă şi instalaţiile de epurare a apelor uzate, 6,26 hectare ocupate de instalaţia de tratare mecano-biologică (hală tratare mecanică, platforme pentru descompunerea intensă şi maturare).

Prima celulă a depozitului zonal de la Sânpaul are o capacitate totală de 1.250.000 mc şi o durată de viaţă de aproximativ 5 ani, iar aici vor fi eliminate anual aproximativ 188.843 tone de deşeuri menajere şi asimilabile colectate din judeţ.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj