Decembrie nu este doar luna sărbătorilor de iarnă, ci și luna poluării…

Studiile arată că, la nivel global, amprenta noastră de carbon în această perioadă este cu 6% mai mare decât în restul anului. Asta pentru că tindem să cumpărăm mult mai multe lucruri, indiferent că vorbim de cadouri sau de mâncare, pentru că generăm mai multe deșeuri și călătorim mai mult.

Dar, cu siguranță, cea mai vizibilă parte a impactului nostru asupra mediului o reprezintă brazii de Crăciun, care, după mulți ani de creștere (câți exact depinde de proveniența copacului), ajung să ne decoreze casele pentru câteva săptămâni, ca apoi să sfârșească aruncați, de cele mai multe ori în gropile de gunoi din jurul așezămintelor noastre.

Iată câteva opțiuni pentru bradul de Crăciun, ordonate după impactul asupra mediului, ca apoi fiecare să își aleagă opțiunea care i se potrivește.

1. Fără brad

Se estimează că anual se produc și se taie de la 33 până la 36 de milioane de brazi de Crăciun în SUA și 50-60 de miloane în Europa. Chiar dacă vorbim în general de pepiniere de brazi crescuți special pentru sărbători, ne putem da seama de cât de mare este impactul și ne putem pune întrebarea dacă este nevoie de aceste tăieri anuale.

2. Fii creativ. Creează-ți propriul brad de Crăciun

Aici posibilitățile sunt nelimitate, singurele limitări fiind legate de imaginația și creativitatea fiecăruia. Dacă facem o căutare găsi brazi desenați, făcuți din materiale reciclate, cărți, crengi, sticlă șamd. Istoric, primele versiuni ale acestei tradiții nu erau bazate doar pe un copac viu, ci și pe niște construcții piramidale din lemn, așa că dacă ne întreabă bunicii ce facem, putem să ne referim la această tradiție.

3. Cumpără, plantează sau închiriază un brad viu

Dacă trăiești la casă și ai o grădină, poți planta un brad sau un molid în curte, care poate să fie decorat împreună cu familia în fiecare an. În acest fel, nu numai că nu ai un impact negativ, dar mai și contribui la înverzirea mediului din jurul nostru.

5. Bradul artificial

Deși este considerată de mulți o alternativă bună la bradul clasic, din păcate această variantă se dovedește a fi cea mai poluantă, de cele mai multe ori. Asta pentru că cei mai mulți sunt realizați din din PVC, care nu poate fi reciclat, se degradează foarte greu și are un impact de poluare mare în procesul de producție. Dincolo de poluare, aceste produse, de cele mai multe ori, prezintă un pericol și pentru sănătatea noastră, conținând elemente cancerigene.

Undeva la 85% din copacii de plastic provin din China, așa că impactul transportului este mare. De altfel, studiile ne arată că un copac tăiat are cu 60% mai puțin impact asupra climei decât un brad artificial refolosit 6 ani la rând.

Dacă tot vrem artificial trebuie să ne asigurăm că nu este vorba de PVC sau și mai bine să alegem primul punct și să ne fabricăm bradul noi din carton sau din materiale reciclabile.

Opțiunile sunt multe, cum sunt și gusturile noastre. Însă, fiind vorba de Crăciun, să nu uităm să ne gândim nu numai la ce vrem noi, la ce ne place nouă, ci și la cei din jur. Pornind de aici, fiecare om poate găsi varianta cea mai bună pentru mediu, pentru semeni și pentru viitorul nostru.

Sursa: Magor Csibi, republica.ro